Fără măști și mănuși de protecție, cu copii înfometați și un bărbat invalid în cărucior împinși „la înaintare” (pentru a accentua sărăcia lucie în care trăiesc, dar și pentru a mai stoarce o lacrimă de la potențialii „filantropi”) – astfel te întâmpină locatarii casei cu două etaje de pe strada Vasile Stroescu nr.23 din municipiul Soroca. Altfel, a spune „casă cu două etaje” e mult prea din cale-afară sau chiar miroase a batjocură or, pereții jerpeliți, ferestrele bătute cu bucăți de scândură a-la „vse ușli na front”, scările periculoase care duc la „etaj” și, culmea, găurile din tavan de se vede cerul te face să te piști de nas și să nu crezi că astfel mai trăiesc oamenii în secolul XXI.
Maria Pleșca, Diana Ceacan, Victoria și Roman Preda, locatarii acestei case trăiesc doar din pensia de invaliditate a bărbatului, în sumă de circa 2000 de lei și din milostenia oamenilor (pe Victoria și Roman i-am văzut de curând cerșind la piață) care îi mai servesc cu o farfurie de ciorbă și o bucată de pâine (iar în zilele norocoase ca și acea când le-am picat și noi în ospeție, și cu câte un cadou „banal” de 10-20 lei). Toți au recunoscut că au dus-o greu și până la pandemie, dar în carantină aproape că n-au murit de foame. Nimeni, dar absolut nimeni nu le-a trecut pragul, iar terenul din fața casei a fost „arena” celebrei bătăi din timpul carantinei. Acum lucrurile au revenit la (a)normalitatea de până la pandemie or, celor vârstnici li s-au dezlegat mâinile și pot căuta „căi alternative” de aprovizionare cu ceva de-ale gurii. Cel puțin, ziua când i-am vizitat noi a fost una cu noroc – copilașii lor, unul dintre care este invalid, rodeau de zor la înghețată…
Apropo, povestind unor locuitori din partea din deal a orașului despre cele văzute pe în casa cu nr.23 de pe strada Vasile Stroescu credeam că o să-i surprindem cu ceva, dar reacția lor a fost tocmai invers – păi, domnilor, astfel de „oaze” ale sărăciei există și pe alte adrese. Îi credem de cuvânt, fiindcă pandemia a scos la iveală nu doar disciplina rromilor (vorba domnului Alexei Șcerban), dar și sărăcia lor proverbială. Iar cine nu crede că tocmai astfel stau lucrurile, pozele alăturate sunt mai grăitoare decât orice vorbe.
Articolul a fost realizat în cadrul proiectului „Înțelegerea audienței prin asistență digitală”, implementat de Internews cu suportul Suediei.