Recent, a fost lansat Centrul Unic de Apel pentru Consumatori (CUAC). Inițiativa își propune să îmbunătățească protecția drepturilor consumatorilor din Republica Moldova prin centralizarea și eficientizarea serviciilor de consultanță.
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) face parte din cadrul acestui proiect, în care au fost atrase toate autoritățile cu funcții de protecție/promovare a drepturilor consumatorului (12 autorități), prevăzute în Legea cu privire la protecția consumatorului, conform domeniului său de activitate.
Conceptul CUAC presupune instituirea unui număr UNIC de apel pentru consumatori și funcționarea în paralel a numerelor Liniilor de informare actuale a instituțiilor responsabile de protecția consumatorilor.
Operatorii Centrului Unic de Apel pentru Consumatori vor facilita comunicarea directă și eficientă între cetățeni și autoritățile responsabile, și vor oferi consiliere de specialitate.
Apelurile la numărul 022 515 151, vor fi recepționate de luni până vineri, între orele 08:30 și 16:30. Apelurile care vor veni în afara acestui grafic vor fi înregistrate, iar consumatorii vor fi contactați înapoi de către operatori după ce vor prelucra înregistrările.
Conform instrucțiunilor preprogramate ale robotului, consumatorul va fi ghidat să tasteze comenzile corespunzătoare conform tematicii către autoritățile competente respective. Ținând cont de numărul de apeluri preluate din partea consumatorilor, ANRE va fi programată la tasta nr. 3 din lista respectivă.
Centrul Unic de Apel pentru Consumatori este gestionat de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor.
Centrul Unic de Apel pentru Consumatori este gestionat de Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorilor (ISSPNPC). Centrul este lansat în cadrul proiectului „Crearea și Organizarea unui Centru Unic de Apel pentru Consumatori”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Asociația „Henri Capitant de Cultură Juridică” Moldova, în parteneriat cu Moldcell. Proiectul a demarat în februarie 2024, având durata de 12 luni, cu un bugetul alocat de Uniunea Europeană în valoare de 60 000 Euro.
Sursa: anre.md Foto: ipn.md