Liceul Teoretic „B.P.-Hasdeu” din orașul Drochia a găzduit un eveniment inedit, în cadrul Programului „Reforme Instituționale și Structurale”, ce a reunit zece echipe de tineri ambițioși – peste 100 de tineri din zona de nord a țării, care și-au propus să aducă soluții inovatoare pentru una dintre cele mai stringente probleme din Republica Moldova: lipsa alfabetizării financiare.
Evenimentul a fost organizat de Laurenția Filipschi, director executiv AO „Junior Achievement Moldova”, într-o atmosferă plină de creativitate, dialog constructiv și momente artistice deosebite, fiind un pas important în educația financiară a tinerilor.
Juriul a întrunit specialiști de marcă: Ruslan Durnea, director sucursala Moldinconbank Drochia; Chistruga Nicolae, director Compania Clic-Com și Victoria Cebanu, specialist principal, metodistă Direcția Educație Drochia. Ei au evaluat propunerile celor zece echipe, care au realizat câte un filmuleț despre soluțiile pentru îmbunătățirea alfabetizării financiare în Republica Moldova.
In contextul crizei de educație financiara din țară, tinerii participanți au identificat soluții inovatoare, pentru a preveni capcanele îndatorării și pentru a promova un management eficient al resurselor financiare. Echipele „KoHomahns”, „Mactepctвo ynpaвления денег”, „FinEdu Track”, „Aplicaţia EduFin”, „Portofel Financiar Inteligent,” „Tech-Onomix”, „Educaţia financiară la tine acasă”, „CashFlow”, și „Bani cu cap”- au prezentat idei, menite să ajute tineretul să înțeleagă importanța economisirii și a gestionării banilor. În plus, acestea au propus crearea unor programe educaționale interactive în școli și universități, care să răspundă nevoii stringente de educație financiară.
Momentul muzical a adus un plus de emoție evenimentului, atunci când Valeria
Vacari, a interpretat piesa „O, rămâi..” de Mihai Eminescu, muzica de Vitalie Bîrgău, iar luvelina Coadă a adus în fata publicului selecte melodii din folclorul Moldovenesc.
Juriul nu s-a limitat doar la evaluarea proiectelor, ci a oferit fiecărei echipe sfaturi valoroase, ajutându-i pe elevi să-și perfecționeze ideile și să înțeleagă mai bine impactul alfabetizării financiare asupra societății.
În semn de recunoștință pentru implicarea lor, echipelor li s-au oferit tricouri personalizate. Acest gest simbolic a subliniat importanța implicării active în dezvoltarea soluțiilor pentru alfabetizarea financiară.
Evenimentul face parte dintr-un proiect mai amplu, început în 2024, care urmărește să îmbunătățească nivelul de educație financiară în Republica Moldova. Prin implicarea tinerilor, programul „Reforme Instituționale și Structurale” își propune să creeze o generație conștientă de importanța gestionării eficiente a resurselor financiare.
Evenimentul a fost moderat de lurie Melinte, directorul Liceului Teoretic „B.P.- Hasdeu” și Laurenția Filipschi, director executiv AO „Junior Achievement Moldova”, constituind o oportunitate valoroasă pentru tineri de a contribui la dezvoltarea unui proiect cu impact social important.
Programul „Reforme Instituționale și Structurale în Moldova” promite să fie un pas important în educația financiară a viitoarelor generații, iar proiectele prezentate sunt doar începutul unui demers esențial pentru viitorul Republicii Moldova.
Cornelia RUSU, Elena-Gabriela ȘTIRBU, corespondente voluntare a HUB-ului Tinerilor Scriitori și Jurnaliști, Centrul de Creație a Copiilor Drochia