La Soroca s-a deschis Centrul de Ghidare în Carieră (FOTO)

0
68

La Soroca a fost inaugurat astăzi Centrul de Ghidare în Carieră, în incinta Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă din raionul Soroca. Un astfel de centru a fost deschis în municipiul Chișinău și recent, în orașul Cahul. Beneficiari ai Centrului vor fi elevi, tineri și persoane care sunt în căutarea unui loc de muncă în vederea explorării oportunităților pe piața forței de muncă, diversității profesiilor, evaluarea propriilor aptitudini și capacități profesionale, precum și ghidarea profesională în vederea integrării socio-economice de succes.

“Vreau să felicit echipa ANOFM pentru această realizare, de asemenea, partenerii și reprezentanții ministerelor, care au fost deschiși pentru colaborare. În această toamnă s-a aprobat curricula pentru o disciplină nouă, este vorba despre dezvoltarea personală și ghidarea în carieră. Sper că Centrul va servi tinerilor nu doar pentru a afla despre locurile noi de muncă, dar și pentru a-și dezvolta capacitățile proprii și de a afla mai multe informații despre activitatea de antreprenoriat”, a spus Gerhard Schaumberger, reprezentantul Agenției Austriece de Dezvoltare.

Sofia Șuleanschi, director executiv al Centrului pentru Educația Antreprenorială și Asistență în Afaceri (CEDA) a menționat rolul incontestabil pe care îl va avea centrul în descoperirea vocației și dezvoltarea antreprenoriatului în rândul tinerilor din regiune. “Ne dorim ca agențiile să lucreze cu tinerii cât mai devreme, până ca aceștia să nu devină șomeri, pentru că șomerii sunt o altă categorie de persoane. Cu toate că rata șomajului posibil că nu va scădea brusc după apariția centrului, totuși cred că în viitor vom avea copii mult mai informați referitor la oportunitățile existente pe piața muncii din R.Moldova”. Specialistul a specificat că se va încerca dezvoltarea de servicii speciale și pentru persoanele cu dizabilități.

Președintele raionului Soroca, Mihai Mîțu, a reiterat că centrul va acoperi o necesitate care există de mult timp în societate, și anume de a ajuta tinerii să găsească o cale în viață prin aplicarea capacităților și posibilităților de care dispun.

Unul dintre parteneri, directorul Liceului Teoretic “Constantin Stere”, a comunicat că prin intermediul centrului, tinerii se vor informa despre care sunt cele mai solicitate profesii pe piața muncii și vor fi mai conștienți de alegerea lor. “Tinerii nu trebuie să aleagă o profesie care este la modă, dar care are un viitor”, a spus Vasile Baș.

Ana-Maria Cernei este una dintre primele beneficiare ale centrului. “Consider că aceasta este o oportunitate pentru noi să creștem și să ne realizăm ca specialiști în domeniu. Sigur că voi mai apela la serviciile centrului”, ne mărturisește tânăra.

Daniela Siminel a ales să practice meseria de bucătar.“Îmi place mult această profesie și sper să mă angajez aici sau peste hotare”, ne-a zis Daniela, care de asemenea este printre primii participanți ai activității de informare desfășurate de centru despre serviciile prestate de ANOFM Soroca.

“Ne așteptăm ca angajații să ne ofere sfaturi în privința carierei și să ne explice dacă alegerea noastră este corectă”, a spus Ana-Maria Negru.

Evenimentul dat a fost organizat în cadrul proiectului „Reconceptualizarea orientării profesionale și consilierii în carieră”, finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare și implementat de Centrul pentru Educație Antreprenorială și Asistență în Afaceri în parteneriat cu Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă și Ministerul Educației.

Menționăm, că primul Centru de Ghidare în Carieră a fost inaugurat la 5 aprilie curent, în mun. Chișinău, având sediul la Secția pentru Ocuparea Forței de Muncă sectorul Botanica, iar al doilea a fost deschis la 22 septembrie, la Cahul.

Centrele de Ghidare în Carieră vor furniza gratuit servicii de orientare profesională, ghidare si proiectare a carierei în cele 3 regiuni ale țării: centru, nord și sud.

Centrul de Ghidare în Carieră din raionul Soroca se află în incinta Agenției pentru Ocuparea Forței de Muncă, or. Soroca, str. V. Alecsandri 2.

Articolul precedentCONCURS PENTRU COPII: “Ce am aflat de la buneii mei”
Articolul următorSTOP Discriminării sau Cine sunt rasiştii pasivi?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.