Experții i-au sfătuit pe agricultorii noștri cum să cucerească piața europeană
Fotograf: Vadim Șterbate
La Şeptelici au avut loc discuţii publice cu genericul “Agricultura: ce posibilităţi deschide piaţa Uniunii Europene”. Agricultorii soroceni au fost invitați la o ceașcă de cafea cu Miroslaw Matrenczyk, Preşedinde al Fundaţiei Est Polonia, Robert Vysoky, Dezvoltator la Compania BioElectroEnergy din Slovacia și Iurie Fală, Directorul Asociaţiei Importatorilor şi Exportatorilor “Moldova Fruct”. Oaspeții au vorbit în special despre nivelul scăzut de productivitate al agriculturii moldovenești, necesitatea modernizării și importanța cunoașterii ce se cere pe piață.
Constantin Andriuță, directorul Cooperativei de Producere “Viroc Agro” ne-a spus că schimbul de experiență este util pentru dezvoltarea agricultorilor noștri. “Se merită de exportat pe piața Uniunii Europene dacă avem acele condiții care se cer în ceea ce ține de calitate, dar dacă nu le avem cheltuim mai mult pentru pregătire decât am putea să le vindem așa cum sunt în Rusia. Dar am aflat că s-ar putea face la noi uscătorii de fructe în cadrul unor proiecte și alte noutăți din Polonia și Slovacia pe care le putem compara cu ce se întâmplă la noi” zice agricultorul. Miroslaw Matrenczyk, consideră că deja este timpul pentru a crește doar producție de calitate. “Noi am venit să le spunem moldovenilor că are rost să te ocupi de agricultură, este un sector care poate aduce venit și poți trăi bine fiind agricultor. Faptul că unii vând producție mai puțin calitativă și desigur mai ieftină pe anumite piețe, are un caracter temporar, dar cu producție de calitate poți avea oriunde cumpărători. Să știți că are rost să ridicați calitatea produselor agricole” afirmă expertul. Și Serghei Slutu, șef al Direcției Agricultură și Alimentație crede că modelul European este unul benefic pentru producătorii autohtoni. “Au venit niște specialiști în domeniu cu un spectru destul de larg, începând cu plantarea și până la prelucrare, inclusiv și în ceea ce ține de creșterea producției bio cu îngrășăminte ecologică. Experiența lor ne va fi utilă și anume cum au trecut de la lichidarea sistemului sovietic prin haosul prin care trecem și noi acum, ca totuși astăzi să ajungă la un alt nivel”.
Agricultorii au adresat mai multe întrebări experților despre importanța asocierii și tehnologiile de procesare. Astfel au aflat că în Polonia deja oamenii de la sat câștigă mai bine decât cei din orașe, că fermierii sunt clienți dar și acționari la fabricile de lapte din localități și că chiar dacă fiecare pomicultor are propria sa suprafață din livadă se ocupă împreună de procesare, comercializare și stabilirea prețurilor pe piață.