La Cosăuți, un sit arheologic cu vechimea de 20 mii de ani a fost transformat în gunoiște

0
1095
foto: Mihai Zeamă

Situl arheologic de la Cosăuți, cu urme ale așezării omului de 20 mii de ani, a fost transformat peste noapte în gunoiște. Persoane necunoscute au descărcat gunoi de construcție și menajer, peste locul în care sunt vestigii arheologice de mare importanță. 

Angajații Agenției Naționale Arheologice au fost la fața locului unde au efectuat o inspectare arheologică. Experții au constatat prezența unei grămezi de moloz și resturi menajere pe suprafața sitului arheologic, care este monument istoric de importantă națională. Apropo, aici au fost descoperite urme ale unei stațiuni din epoca veche a pietrei, unică pentru Republica Moldova, iar cercetările arheologice realizate sub coordonarea regretatului arheolog Ilie Borziac, au readus la suprafață numeroase complexe și artefacte extrem de
importante pentru știință și patrimoniul cultural național, datate în paleoliticul superior, adică aproximativ din perioada 20.000 – 11.000 î.Hr.

Primarul comunei Cosăuți, Mihai Gîtlan, ne-a spus că a vorbit cu polițistul de sector despre acest caz, și că autoritățile vor curăța zona după ce a primit prescripția Agenției Naționale Arheologice. Acesta îndeamnă consătenii să nu ducă lumea acolo gunoiul.

Articolul precedentÎntâlnire emoționantă în amintirea scriitorului Ioan Mânăscurtă la Biblioteca Basarabia
Articolul următorReparații cu scandal la Soroca Nouă: ”Mi s-a cerut 10500 lei pentru parcare” / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.