„Invazia” lebedelor la Soroca

0
105

De mai bine o lună, pe malul Nistrului, în cartierul Soroca Nouă, au poposit lebedele. Oamenii vin să le admire și să le hrănească, fascinaţi de frumusețea păsărilor, dar şi de numărul mare al acestora.

Ne-am deplasat şi noi la faţa locului să admirăm priveliştea şi să adunăm câteva impresii ale sorocenilor. …Bate un vânt slab. Lebedele caută un loc ferit de oameni pentru a gusta grăunțele de pe mal, aduse de locuitorii urbei. Doamna Uliana fărimiţa o bucată de pesmet. Ia în palme firimiturile şi se apropie de apă. Le aruncă şi priveşte zâmbind cum lebedele ciugulesc pâinea udă. „Îmi plac foarte mult. Am fost și iarna. Mai veneau familii să hrănească aceste făpturi atât de frumoase. Lebede erau mult mai puține atunci. Ele fac parte din natură, iar natura trebuie păstrată. Urăsc pe cei care le vânează. Degrabă vor veni şi răţuştele. Ele acum depun ouă„, ne vorbește entuziasmată doamna Uliana.

Serghei, un fotograf-amator, le urmăreşte de dimineaţă. Aşteaptă un moment potrivit pentru a face o fotografie deosebită. Mi-a arătat câteva fotografii din cele 400 de fotografii realizate pe malul Nistului. „Ele vin din Nord şi vor pleca la vară. Uite, acela, şi-mi arătă un „gâscoi” cu gâtul galben, e conducătorul cârdului. E cel mai bătrân. Şi aici trebuie să ai grijă de…” şi tăcu. Urmărea un fenomen. „Uite, ele se cuplează„, continuă fotograful… Şi pune accentul pe momentul cuplării. Priveşte lebedele jucăuşe prin optica aparatului de fotografiat, ca un lunetist.

Câteva fete îşi fac selfie. Fug de colo-colo şi se pozează în continuu. După ceva timp părăsesc locul. Dinspre Ucraina se ridică câţiva nori albaştri de ploaie. Aproape de mal rămâne numai Serghei, ca o statuie, și  lebedele se apropie de mal şi încep a ciuguli din grăunţele împrăştiate pe uscat.

În pofida faptului că vine ploaie, Valeria Viţalari şi colega ei de clasă Alina, în pauza mare, au venit să vadă păsările albe şi graţioase. „Nu am văzut încă așa multe lebede. Anul acesta au venit acum o lună. Mai înainte le găseam acolo, mai în vale, lângă cetate, dar nu mai multe de vreo cinci. Într-o zi, am numărat 30 de lebede„, îmi povesteşte Valeria impresionată.

Începe să bată vântul şi să plouă mărunt. Fetele îşi iau genţile şi se retrag. Le urmăm exemplul. Lebedele, în cupluri, se îndepărtează de mal. Serghei nu pleacă. Ține obiectivul la ochi pentru a mai realiza o fotografie.

Potrivit sorocenilor, în fiecare an, cârduri de lebede fac popasuri în diferite localităţi din raion, amplasate pe malul râului Nistru.

Andrei Cojocaru, Traian Cibotari, stagiari,

studenţi în anul II, Facultatea de Litere, specialitatea jurnalism, USARB

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.