„Egalitate și non-discriminare a persoanelor cu dizabilități” — este genericul unei mese rotunde desfășurate recent la Soroca. Obiectivul acestui eveniment este consolidarea capacității societății civile și administrației publice locale pentru a mobiliza și a-și unifica eforturile în monitorizarea și respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități.
„Problema este comună și trebuie tratată ca atare, pentru că toată lumea știe că persoanele cu dizabilități duc un mod de trai foarte precar, sunt marginalizate, nu sunt incluse în activitățile vieții de zi cu zi. Aici unificăm aceste probleme și facem schimb de experiență. În momentul în care structurile locale fac un efort pentru identificarea soluțiilor, atunci și structurile internaționale vor veni cu suport financiar pentru a schimba situația”, a declarat Nelea Panfil, asistent de proiect Keystone Moldova.
La eveniment au participat 30 de persoane, dintre care o parte provin direct din acest domeniu, asistenți sociali, psihologi și directori ai instituțiilor vizate: Centrul de plasament temporar al copiilor în situaţii de risc “Azimut”, Centrul de îngrijire și asistență pentru persoane vârstnice „Acasă”, Bădiceni, Serviciul de îngrijire la domiciliu, Centrul Comunitar de Sănătate Mintală Soroca, Internatul psihoneurologic din Bădiceni etc., dar și oameni cu aport tangențial în subiectul persoanelor cu dezabilități. În acest sens, invitații au cuprins toate categoriile de beneficiari ai asistenței sociale – de la copii, tineri, adulți aflați în dificultate până la persoane cu dizabilități și nevoi speciale.
În prima parte a evenimentului participanții au identificat o serie de probleme cu care se confruntă instituțiile specializate în vederea prestării de servicii bune pentru beneficiari, cum ar fi: insuficiența specialiștilor în domeniul persoanelor cu dizabilități; lipsa pregătirii cadrelor didactice și a serviciilor psihopedagogice de a oferi metode de predare corespunzătoare pentru copiii cu dizabilități; neconcordanța serviciilor și comunicarea imperfectă dintre instituții sau absența acesteia în totalitate.
În partea a doua a evenimentului s-au propus soluții pentru problemele de mai sus, precum instruirea persoanelor competente pe diferite subiecte ce vizează persoanele cu dizabilități, înlăturarea factorilor ce nu permit o colaborare eficientă între instituții, dar și lucrul cu familia acestor persoane.
Potrivit studiului sociologic „Incluziunea socială a persoanelor cu dezabilități”, această categorie de beneficiari sunt discriminați pe diverse criterii. Cei intervievați în sondaj au menționat că cel mai mare suport l-au primit din partea familiei. S-au confruntat cu discriminarea la angajarea în câmpul muncii, la primărie, din partea funcționarilor publici etc.
În urma prezentării raportului pe țară în martie 2017 la Geneva, Republica Moldova a primit 73 de recomandări din partea Comitetului ONU la diverse capitole, precum să asigure libera alegere a persoanelor cu dizabilități și să stabilească agenții aferente; să asigure accesul la asistență juridică gratuită, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități; să revizuiască și să abroge dispozițiile legale care autorizează tratamentul psihiatric forțat și traumele psihiatrice non-consensual pe motive de insuficiență; să ia toate măsurile legale pentru a opri privarea de libertate a persoanelor cu dizablități pe baza unei deprecieri reale sau preconcepute etc.
Diana Berari, reprezentanta Alianței organizațiilor pentru persoane cu dizabilități (AOPD), a informat despre Serviciul de Asistență Telefonică pentru persoane cu dizabilități, menționând importanța acestui serviciu atât pentru personalul instituțiilor, cât și pentru beneficiari.
Serviciul de Asistență Telefonică pentru persoane cu dizabilități 080010808 – gratuit, confidențial, anonim
„În activitatea mea de psiholog și cadru didactic de sprijin am preluat foarte multă informație de la evenimentul de azi și consider că masa rotundă a fost benefică. Am aflat foarte multe lucruri noi, care sper că îmi vor fi de ajutor pe viitor și sper că noi vom fi ca mentori, care vor contribui la schimbarea vieții spre bine a beneficiarilor”, a opinat Aliona Roșca, Centrul Multifuncțional Cosăuți.
„Am luat multe sfaturi și învățăminte din discuțiile ce au avut loc la masa rotundă. În cadrul lucrului voi utiliza ceea ce s-a discutat astăzi în lucrul cu beneficiarii”, susține Eugenia Ardovan, Casa Comunitară Voloave.
„Avem o tangență destul de mare cu aceste persoane cu dizabilități, pentru că oferim servicii totalmente pentru persoanele cu probleme de sănătate mintală. Ne întâlnim cu problema de stigmatizare, de discriminare și nemijlocit ne implicăm împreună cu echipa pentru a-l ajuta pe beneficiar doar ca să se reintegreze în societate. Din motivul că se urmărește dezinstituționalizarea acestor persoane, noi suntem ca un centru pilot în oferire de aceste servicii, pentru ca el să poată trăi în familie, să se poată bucura de ceea ce ne bucurăm noi, să îmbunătățim calitatea vieții lor. O soluție ar mai fi crearea serviciilor alternative pentru persoanele cu dizabilități, pentru a integra aceste persoane mai ușor în societate”, ne-a comunicat Lilia Grâu, psiholog în cadrul Centrului de Sănătate Mintală Soroca.
Lilia Grâu a mai menționat că masa rotundă este importantă, deoarece s-au adunat oameni care sunt din aceste domenii, care cunosc problemele cel mai bine din municipiu. Astfel, se propun soluții și metode alternative de îmbunătățire a vieții persoanelor cu dizabilități. Totodată, această întrunire va fi un pilon în colaborarea fructuoasă dinte instituții.
Evenimentul a fost organizat în cadrul proiectului „Promovarea și monitorizarea drepturilor persoanelor cu dizabilități mintale din instituțiile rezidențiale cu profil neuropsihologic” finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Asociația Keystone Moldova.
Alina Baran