În fiecare an, în Duminica Mare, satul Domulgeni din raionul Florești devine locul de întâlnire al tradițiilor autentice. Sărbătoarea adună oaspeți din toate colțurile țării, care au parte de spectacole folclorice, ateliere meșteșugărești și posibilitatea să se delecteze cu diverse bucate tradiționale, transmite moldova1.md
„Îmi place că se combină Duminica Mare cu tradițiile sărbătorilor de iarnă, cu șezătorile unde am țesut atâtea covoare și continuăm și vara acele tradiții care ni le dorim atât de mult, care s-au uitat, dar vrem să le reânoim”;
„Am venit din satul Prajila raionul Florești ca să promovăm tradițiile și cultura”, au relatat participanții.
Localitatea Domulgeni este cunoscută în întreaga țară și ca satul mezelurilor afumate. Această îndeletnicire veche este transmisă din generație în generație.
„Am venit cu mezelurile noastre tradiționale, anume din Domulgeni care le-am moștenit din moși strămoși și ne bucurăm că putem să transmitem mai departe gustul autentic al acestor delicii”.
Tot de Duminica Mare, după tradiția veche se sfințesc și fântânile.
„Scopul acestui festival a fost impulsionarea dezvoltării turismului rural în localitate și în raion, totodată am vrut sa punem în valoare tradițiile și gastronomia locală. Este un vis al nostru mai vechi sa îl facem internațional, vrem sa aducem și colective de peste hotare”, a afirmat Vasile Pătrașcu, primarul satului Domulgeni.
„Este frumos pentru că este multă mâncare tradițională, este multă bucurie, pentru că fiecare din cei care vizitează acest eveniment joacă hora, cântă atât de frumos pentru că asta este bucuria neamului nostru românesc”, a remarcat Felicia Năvodaru, șefa Direcției Cultură tradițională, Centrul național de conservare și promovare a patrimoniului cultural imaterial.
Festivalul „Duminica Mare” de la Domulgeni a ajuns la ediția a XIII-a și este organizat de Asociația Națională de Turism Rural, Ecologic și Cultural.

Angelina Caldare
Autor