Gheorghe Mărmureanu susține că știe când va avea loc marele cutremur. „Sper să fie unul de mare adâncime”

0
387

   Seismologul Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP), a declarat, miercuri, pentru Gândul, că activitatea seismică din ultimele zile din țara noastră este benefică, dar că nu vom scăpa de marele cutremur. Celebrul om de știință ne-a spus când ar putea avea loc marele seism din România.

   „Cutremurele din ultima perioadă sunt fenomene tectonice firești. Ar fi bine să fie mai multe, pentru că astfel se descarcă sistemul în zona în care au loc. Sunt mii de seisme care au loc anual în lume. Zilnic au loc astfel de evenimente în anumite țări, cum este Japonia, de exemplu. Dar la un moment dat vine și cutremurul cel mare, de asta nu scăpăm”, a declarat Gheorghe Mărmureanu.

Celebrul seismolog susține că știe când ar putea avea loc un seism de peste 7 grade.

Marile cutremure au loc la 100 de ani

Acesta ne-a mai precizat și care au fost marile cutremure din România, care au avut loc la 100 de ani. „A fost cel din 1738, apoi, la fix 100 de ani a urmat cel din 1838, ulterior cel din 1940.  Uitați-vă că cele mai mari trei cutremure au avut loc la 100 de ani. Pe lângă acestea, au mai fost și altele, cum este cel din 1802, cel mai mare posibil de la noi, cu epicentrul în Vrancea, și cu o magnitudine de 7,9 grade, care s-a simțit de la Moscova până la Cairo. Aș vrea ca următorul mare cutremur să fie foarte adânc”, a declarat seismologul pentru Gândul.

„Sunt și blocuri noi care au mari probleme”

Gheorghe Mărmureanu mai spune că rata de mortalitate la un seism în ziua de azi depinde  extrem de mult de calitatea clădirilor. „Mare atenție în ce blocuri locuiți, în ce fel de case, și ce faceți în ele. Sunt și blocuri noi care au mari probleme”, avertizează sesimologul.

Trei cutremure au avut loc miercuri dimineață

Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe Richter s-a produs miercuri, 11 august, la ora locală 12:31 în judeţul Buzău. Acesta este cel de-al patrulea cutremur produs în zona seismică Vrancea în ultimele 12 ore. Trei cutremure s-au produs, miercuri dimineaţa, în judeţele Buzău şi Vrancea, într-un interval de nici 30 de minute.

AUTOR: Nicolae Oprea, Gândul

Sursa foto: Mediafax Foto / Octav Ganea

Articolul precedentPeisajele din Vărăncău / VIDEO / SĂ NE AMINTIM
Articolul următorÎn Soroca continuă acțiunile de verificare a respectării prevederilor Hotărârii Comisiei Naționale de Sănătate Publică
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.