Gala personalităților sorocene a avut loc la Chișinău

0
54

Scrisoare la redacţie:
Eugenia Railean, directoarea CRDI „M. Sadoveanu”, Soroca

Marți, 17 noiembrie 2015, am asistat la un eveniment cultural în care și-au găsit reflectarea Marile Nume sorocene. Evenimentul desfășurat în incinta Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova (BNRM) este un proiect — „Pantheonul GALEX” — inițiat de regretatul ei director Alexe Rău și se află în a II-a ediție de desfășurare. Ediția 2014 s-a numit „Personalități unghenene”. Cu dispoziție de sărbătoare m-am prezentat la acțiune cu o oră înainte. În holul instituției amprentele specifice ținutului m-au atras imediat în dimensiunile sale. La televizorul instalat pe peretele din față se perindau peisaje sorocene intercalate cu tradiții folclorice, cu cântecele Tamarei Boboc și ale lui Anatol Rudei, cu mersul festiv al fanfarelor pe piață, cu explicațiile de rigoare ale lui Nicolae Bulat făcute vizitatorilor Cetății Soroca. În cele 10 vitrine de cărți se inscriau armonios publicații ale scriitorilor soroceni: Vitalie Răileanu, Igor Volnițchi, Nina și Claudia Slutu, Petre Popa, Viorica Nagacevschi, Vasile Spinei, Vasile Trofăilă, Antip Țarălungă, Galina Furdui, Daria Radu. Vitrina „Soroca — ținut la margine de Țară” găzduia documente cu referire la ținut. Printre acestea cu plăcere am descoperit 3 publicații făcute de CRDI „M. Sadoveanu”. Expozițiile au fost completate de pânzele pictoriței Elvira Cemortan Voloșin.

Programul a demarat cu o frumoasă luare de cuvânt a domnului Grigore Bucataru, șef Secția Cultură și Turism Soroca. Vorbitorul a mulțumit organizatorilor de inițiativă, subliniind că momentul de azi este un cadou de valoare spirituală oferit sorocenilor, o onoare pentru cei prezenți. A mai adăugat că și la Soroca cultura se simte la ea acasă. Prin diverse forme marchează comunitatea frumoasa atitudine pentru cinstirea Talentului, Frumosului, Culturii, Limbii, Istoriei, astfel determinând generațiile în creștere să conștientizeze că sunt urmașii unor vestiți creatori și purtători de frumos. Au răsfoit filele calendarului de personalități mai mulți soroceni, care onorează orașul și țara: istoricul, profesorul universitar, domnul Demir Dragnev; istoricul, criticul literar, poetul Vitalie Răileanu; scriitoarele Nina Sîtnic, Claudia și Nina Slutu; președintele Uniunii Coregrafilor din Moldova Antip Țarălungă; pictorița, directoarea editurii „Stelpart” Elvira Cemortan Voloșin; istoricul Vasile Trofăilă. Toți vorbitorii ne-au îndemnat să nu uităm trecutul și să conștientizăm că până la noi pe marginea apei, care se numește Nistrul, au trăit oameni vrednici care au gândit și au înfăptuit lucruri de valoare. Iar datoria celor ce vin e să păstreze și să prețuiască efortul acestor Mari Nume.

Sărbătoarea a fost întregită de actrița Valentina Guzun-Cucuruzac și compozitoarea Daria Radu. Prin vers și muzică și-au exprimat dânsele frumoasa atitudine pentru baștină. A moderat programul scriitorul Iurie Colesnic.

 

P.S. Anual BNRM acordă Premiul Național GALEX, viziunea căruia semnifică modernitatea domeniului biblioteconomic. În 2015 în posesia GALEX, nominația „Cel mai bun promotor și susținător al bibliotecilor” a întrat șeful Secției Cultură și Turism Soroca Grigore Bucataru. Faptul a tras după sine și evenimentul din 17 noiembrie.

Articolul precedent1 decembrie – ZIUA NAŢIONALĂ A ROMÂNIEI!
Articolul următorCopiii de la casa de creație și-au luat rămas bun de la toamnă…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.