(FOTO) ULTIMUL SNOP: Bilanțul primei etape de recoltare

0
108

Astăzi, în cadrul tradiționalei sărbători agricole Ultimul Snop au fost prezentate totalurile campaniei de recoltare, care a început în acest an cu o săptămână mai devreme. De asemenea, șefa Direcției Agricultură și Alimentație, Alionei Andriuță, a menționat că din cauza ploilor abundente, startul recoltării roadei de pe câmp a fost dat cu întârziere.

În acest an, suprafața totală recoltată în raion a fost de 17 133 ha (56 000 tone), dintre culturilor din prima grupă le revine 15 100 ha și au fost recoltate 51 943 tone. Grâul de toamnă a fost cultivat pe o suprafață de 12 009 ha, iar recolta a constituit 45 154 tone, orzul de toamnă – 127 ha (4 065 ha) și orzul de primăvara 793 ha (1 325 tone).

“Cunoaștem că rezultatele nu sunt cele așteptate. Condițiile climaterice, în special seceta din perioada primăvară-vară și ploile din perioada recoltării au dus la reducerea volumului și a calității producției. Conform analizei situației din anul curent, comparativ cu anul trecut, deși suprafața a rămas aceiași, productivitatea a scăzut în cazul mai multor culturi”, a precizat Andriuță.

La sărbătoare e evoluat ansamblul folcloric „Floarea de noroc” din Volovița

Cu toate acestea, recolta înregistrată de producătorii din raionul Soroca înregistrează cele mai bune rezultate, pe fundalul mediei pe țară. “Din cele 12 raioane din partea de nord a republicii, raionul Soroca ocupă locul III la recoltarea culturilor de prima grupă”, a declarat în cadrul evenimentului președintele raionului Ghenadie Muntean.

La final au fost înmânate diplome și premii bănești.

Mai multe detalii despre producătorii agricoli premiați și roada din acest an aflați în numărul de vineri, 10 august, al ziarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.