FALS: Puterea pregătește o lege care va permite vânzarea pământului către străini

0
92

  La dezbaterile electorale din 11 aprilie la postul public de televiziune din Găgăuzia (GRT), unul dintre candidații la funcția de guvernator al autonomiei găgăuze, Nicolai Dudoglo, a spus că în fruntea regiunii ar trebui să vină un „patriot adevărat” care să apere interesele Găgăuziei „în fața puterii de la Chișinău”. Guvernarea, în opinia sa, ia decizii în defavoarea poporului. Una dintre aceste decizii ar fi că se pregătește o lege care le va permite străinilor să cumpere terenuri agricole în Moldova. Atât Parlamentul, cât și Guvernul infirmă că ar exista în procedură legislativă vreun proiect care ar urma să schimbe ordinea actuală de vânzare a terenurilor.

„S-a adoptat legea privind separatismul, s-a schimbat limba – nu e moldovenească, e română, deja se vorbește că Moldova va ieși din CSI, va intra în NATO, se pregătește legea privind vânzarea terenurilor agricole străinilor. Și noi ne întrebăm ce ne trebuie pentru a conlucra?”/ (Original: «Сегодня в стране принимается закон о сепаратистах, меняется язык, не молдавский а румынский, уже говорится о том, что Молдова выйдет из СНГ, Молдова войдет в НАТО, готовится закон о продаже сельхоз-земли иностранцам. И мы говорим сегодня о том, что нужно для того, чтобы мы работали совместно?»).

Consiliera președintelui Parlamentului: „Este o minciună folosită din nou pentru a speria oamenii”

Responsabili de la Guvern și Parlament au infirmat că în procedură s-ar afla vreun proiect de lege care ar urma să le permită străinilor să cumpere terenuri. „Nu există nici o lege și nici un proiect de lege care să prevadă vânzarea terenurilor agricole către cetățenii străini”, a transmis, pentru Stopfals.md, echipa de comunicare de la Guvern.

„Noi nu am vorbit despre asta niciodată și nici nu avem intenții, nici nu susținem o astfel de abordare în sensul liberalizării și vânzării pământului către cetățeni străini. Este o minciună. Această minciună a fost tirajată la greu de PSRM și Igor Dodon și în campania prezidențială. Acum iarăși se folosesc de falsuri pentru a speria oamenii. Repetăm: este o minciună, iar organele competente ar trebui să ia măsurile necesare. Să fie sancționați toți cei care tirajează falsuri”, a declarat pentru StopFals.md Aurica Jardan, consiliera președintelui Parlamentului și a fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate.

Ce spune legea

În prezent, există cel puțin două legi care protejează terenurile agricole de înstrăinare către cetățeni ai altor state. Legea privind prețul normative și modul de vânzare-cumpărare a pământului prevede, în art. 3, că terenurile din proprietate publică, adică cele gestionate de Guvern sau de administrațiile locale, că pot fi vândute străinilor doar cele neagricole sau din fondul silvic. La fel, art. 6 al acestei legi interzice și proprietarilor privați să-și vândă terenurile agricole către străini.

Legea cu privire la investițiile în activitatea de întreprinzător prevede, în art. 22, că investitorii străini pot dobândi, în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova, dreptul de proprietate asupra bunurilor imobile de pe teritoriul țării noastre pentru a desfăşura activitate de întreprinzător, cu excepţia terenurilor cu destinaţie agricolă şi a celor din fondul silvic.

Falsuri „cu barbă”

Narațiunea falsă că terenurile agricole ale Moldovei vor fi vândute străinilor dacă la guvernare vor veni forțe pro-europene, circulă din anul 2016. Încă atunci, ziarul cu politică editorială pro-Kremlin Komsomolskaia Pravda v Moldove scria că un scop al Maiei Sandu, care candida atunci la prezidențiale, este „să vândă antreprenorilor americani loturi de teren, așa cum s-a întâmplat în Ucraina vecină” (original: «Вторая цель – экономическая, заключающаяся в продаже американским предпринимателям участков земли, как это произошло в соседней Украине»).

Ultima dată acest fals a fost detectat într-o declarație a fostului președinte Igor Dodon din iunie 2023, când acesta a spus că vânzarea terenurilor către străini ar fi o condiție secretă pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. De fiecare dată acest fals a fost dezmințit cu informații la zi.

Viorica ZAHARIA,

Stopfals.md

Acest articol este realizat de Asociația Presei Independente (API), în cadrul proiectului „Despre dezinformare de la ușă la ușă”, implementat de Asociația Presei Independente (API) cu suportul IMS (International Media Support).  Opiniile exprimate aparțin autorilor proiectului și nu corespund neapărat finanțatorului.


Articolul precedentCare sancțiuni? 110 ruși pe lista cu miliardari Forbes 2023, cu 22 mai mulți decât anul trecut
Articolul următorPrimăria municipiului Soroca a cumpărat mobilier urban în sumă de 140 mii lei
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.