Experienţa ţărilor Vişegrad pentru comunităţile din Ucraina şi Moldova

0
33
Ansamblu de instituţii socio-culturale din comuna Suchy Las, în imagine un: Biblioteca şi entrul Cultural, sală de sport, Aqua Parc şi altele.

Un grup de participanţi de pe ambele maluri ale râului Nistru — funcţionari publici, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai mass-media — au efectuat o vizită de studiu în câteva ţări UE. Vizita face parte din proiectul „Consolidarea capacităţilor comunităţilor locale — experienţa ţărilor Vişegrad pentru Ţările Parteneriatului Estic” şi reprezintă a doua etapă a proiectului. Participanţii au cunoscut experienţe din Polonia, Ungaria, Slovacia şi Cehia privind implementarea reformelor şi dezvoltarea comunităţilor locale, pe care, la rândul lor, le vor transmite altora, or principalul obiectiv al proiectului este fondarea „Academiei de dezvoltare a comunităților”.

Training la Centrul Wokiss

Astfel, în or. Poznan participanţii au studiat experienţa Poloniei privind „Reformarea autorităţilor publice locale”; „Mecanisme de participare a cetăţenilor în procesul decizional al APL”; „Guvernarea strategică şi importanţa acesteia pentru dezvoltarea APL”, în cadrul câtorva seminare desfăşurate de Centrul de instruire şi cursuri pentru APL Wokiss.

Olga Bezpalko, trainer de planificare strategică în Vinniţa, Ucraina, spune că aceste module îi sunt de mare folos în activitatea profesională. „Mă ocup de planificarea strategică. Înţeleg că pentru Ucraina este un domeniu nou şi sunt puţini specialişti care pot ajuta ONG-urile şi comunităţile locale să facă planurile strategice, să-i ajute să decidă asupra viziunii şi scopului strategiei. Dacă nu ştii încotro să te îndrepţi — nu vei avansa. De aceea pentru mine acest proiect este o oportunitate de a-mi ridica calificarea, ca apoi să le ajut comunităţilor noastre să facă planurile strategiile mai calitativ. Din cele văzute, cel mai posibil de implementat în Ucraina este experienţa Poloniei, unde am avut o sesiune despre planificarea strategică şi trainerul m-a ajutat să înţeleg cum poate fi aplicată la modul practic analiza SWOT în realitate, cât mai efectiv. Aşa că am recomandări practice cum să le realizez în viață”, a opinat specialista.

Tot în Polonia, participanţii au vizitat una dintre cele mai dezvoltate comune din regiunea Poznan — Suchy Las.

Ansamblu de instituţii socio-culturale din comuna Suchy Las, în imagine un: Biblioteca şi entrul Cultural, sală de sport, Aqua Parc şi altele.
Ansamblu de instituţii socio-culturale din comuna Suchy Las, în imagine un: Biblioteca şi entrul Cultural, sală de sport, Aqua Parc şi altele.

Primarul localităţii a povestit cum deciziile bine gândite pot contribui la dezvoltarea localităţii şi spori acumularea banilor în bugetul local. „Orice experienţă este importantă şi utilă, mai cu seamă dacă este aplicabilă în RM, ceea ce ţine de APL de nivelul I şi II, susţine Stela Zabrian, secretara Consiliului raional Soroca. Deseori în Moldova vorbim de experţi naţionali, internaţionali, care nu întotdeauna sunt experţi. Şi dacă elaborăm strategii de dezvoltare a raionului sau a localităţii de dragul strategiei, clar că efortul depus nu va aduce nici un rezultat. Am văzut frumosul exemplu din Suhoy Leas, când au angajat experţi, au făcut o hartă socio-economică, o analiză foarte aprofundată a localităţii, când toţi indicatorii au fost puşi pe hârtie şi evaluaţi foarte bine. Numai după asta s-au întreprins paşi concreţi pentru elaborarea unei strategii. S-au depistat punctele tari şi atunci când ei au decis că trebuie să dezvolte businessul mic şi mijlociu pentru a supravieţui, numai atunci au întreprins pas cu pas măsurile pentru a le realiza. Am avut exemplul când a fost votat în cadrul consiliului local cel mai mic coeficient pentru înregistrarea transportului auto şi într-un an localitatea a avut venituri mai mari decât oraşul Poznan, care este mult mai mare ca număr de locuitori şi agenţi economici. Mulţi dintre aceştia optând să se înregistreze în satul Suchy Las”, a împărtăşit participanta.

La Praga participanţii au aflat cum este implementată “Agenda locală 21”.
La Praga participanţii au aflat cum este implementată “Agenda locală 21”.

La Praga (Cehia), participanţii au luat cunoştinţă cum lucrează programul MA 21 (Agenda locală 21), dar şi despre modul de utilizare efectivă a informaţiilor publice (open data). Totodată, a fost efectuată o vizită la Ambasada, dar şi Consulatul Ucrainei în Cehia.

În cadrul vizitei de studiu, participanţii s-au întâlnit cu reprezentanţii Fondului Vişegrad, cu sediul la Bratislava (Slovacia). Lenka Buskova, Manager de Programe la Fondul Vişegrad a menţionat că, din 2012, organizaţia dezvoltă proiecte pentru ţările parteneriatului Estic, inclusiv Ucraina şi Moldova, dar că ţara noastră nu este prea activă la accesarea fondurilor, încurajându-ne să profităm de această oportunitate.

Andrei Cavuneţ (stânga), Lenka Buskova şi Serghei Tatuseac (dreapta) discutând despre oportunităţile oferite de Fondul Vişegrad
Andrei Cavuneţ (stânga), Lenka Buskova şi Serghei Tatuseac (dreapta) discutând despre oportunităţile oferite de Fondul Vişegrad

În cadrul discuţiei, preşedinte Euroregiunii „Nistru”, unul dintre partenerii proiectului în cauză, Serghei Tatuseac, a menţionat următoarele: „Tema aleasă este foarte actuală pentru Ucraina, cauzele situaţiei în care ne aflăm rezidă în faptul că noi nu am reuşit în 25 de ani să implementăm reforme, să creăm un model al puterii care să slujească poporului şi bunăstării lui. Deci subiectul unirii comunităţilor şi strategiile de dezvoltare este actual. Regiunea Vinniţa prima a demarat dezvoltarea strategiilor în fiecare localitate, în baza acestora era elaborată strategia raionului şi a regiunii. Sunt diferite ca esenţă şi conţinut, dar am înţeles că fără asta nu este perspectivă. În prezent, fondurile europene solicită, dacă vreţi să obţineţi finanţare europeană pentru proiecte structurale trebuie să aveţi strategie. De aceea pentru noi este o lecţie bună experienţa ţărilor Vişegrad. Cât priveşte reforma autorităţilor publice, Polonia este un exemplu pentru noi”.

În cadrul vizitei, raionul Soroca a fost reprezentat de Veaceslav Burlacu, coordonator local al proiectului, Stela Zabrian, secretara Consiliului raional, Inga Voitec, specialist al Consiliului raional, Nicolae Moscalu, preşedintele ONG “Moştenitorii” şi subsemnata. Participanţii au fost selectaţi de către implementatorii proiectului în urma unui training care reprezintă prima etapă a proiectului.

În cadrul trainingurilor, participanţii au mai studiat practicile celor patru ţări-gazde în domeniul scrierii proiectelor de finanţare; colaborare între APL şi businessul mic şi mijlociu ş.a.

Nicolae Moscalu, director ONG Moşteniitorii, Bălţi: ”Am văzut diferite modele de organizare a dezvoltării comunitare, fiind implicată atât administraţia, cât şi alţi actori sociali: societatea civilă, sectorul privat, grupuri de iniţiativă. Modele sunt diferite, probabil, asta este normal. Să spun că toate sunt aplicabile în ţara noastră nu pot, pentru că fiecare ţară selectată a identificat un model care le aparţine. Posibil, careva dintre aceste modele să fie aplicabil la noi, dar posibil să identificăm o altă cale, un model propriu. Important este rezultatul. Studii de acest gen sunt forte necesare, deoarece ai posibilitatea să compari diferite modele pentru ca înainte e a crea ceva e nevoie să te documentezi bine”, a menţionat domnul Moscalu.

În faţa administraţiei din oraşul Poznan, cetăţenii aşteaptă să fie primiţi în audienţă într-un scuar amenajat comod şi plăcut ochiului
În faţa administraţiei din oraşul Poznan, cetăţenii aşteaptă să fie primiţi în audienţă într-un scuar amenajat comod şi plăcut ochiului

Această vizită reprezintă etapa a II-a din proiectul menţionat, ultima fiind crearea la Vinniţa şi Soroca a Academiei de consolidare a capacităţilor comunităţilor locale.

În etapa următoare participanţii primelor două etape se împart în grupuri mixte şi fiecare grup va elabora câte un modul cu una dintre cele cinci teme din proiect, explică Andrii Kavuneţ, coordonatorul proiectului, director adjunct al organizației „Ucraina-Polonia-Germania”, reprezentanţa or. Vinnița. Aceste cinci teme vor sta la baza Academiei de consolidare a capacităţilor comunităţilor locale, care vor fi propuse în mod public, iar fiecare doritor va putea aplica la aceste traininguri. Două traininguri care vor aduna cel mai mare număr de solicitări vor fi desfăşurate în Moldova şi Ucraina. Este modelul partenerilor de la Wokiss (Poznan), care au la activ circa 100 de teme de training, dar sunt citite cele mai importante şi mai solicitate”, a mai spus coordonatorul proiectului.

 

Bratislava, Centrul Vechi al oraşului
Bratislava, Centrul Vechi al oraşului
Bratislava. Peisaj urban
Reşedinţa Guvernului slovac
Reşedinţa Guvernului slovac

De menţionat că pe lângă traininguri şi vizite oficiale, participanţii au avut parte şi de un program cultural divers, care a inclus excursii în oraşele vizitate.

Participanţii etapei a II-a a proiectului
Participanţii etapei a II-a a proiectului

Acest proiect este implementat cu sprijinul Fondului ţărilor Vişegrad în Ucraina de către Organizația “Ucraina-Polonia-Germania, “Euroregiunea Nistru”, în colaborare cu asociația APL Vinnița și Centrul Regional de Resurse pentru Comunitățile din Vinnița, iar în Moldova de către Consiliul raional Soroca și “Euroregiunea Nistru”. Parteneri ai proiectului sunt cinci ONG din țările Vișegrad: Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria.


Articolul precedentŞi-au ridicat biserica într-un an
Articolul următorMETEO: Ploi și vreme însorită

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.