Elevii din Soroca învață să gestioneze corect banii

0
124

Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, cu suportul UCIP-IFAD, în colaborare cu administrația Colegiului Tehnic Agricol Soroca a organizat recent un training de educație financiară la tema „Investește în viitorul tău”, coordonat de experții Fundației OK și UCIP-IFAD pentru 22 de studenți ai Colegiului Tehnic Agricol Soroca.

Trainerul de educație financiară Valentin Creciun, le-a propus tinerilor diferite jocuri educaționale, pentru a le oferi posibilitatea de a înțelege care este rolul banilor în viața lor.

Valentin Creciun, trainer de educație financiară: “Eu mă bucur că m-am născut într-o perioadă în care educația nu se referă doar la comportamentul nostru în societate, ci are un unghi mai larg, inclusiv și comportamentul nostru față de resursele financiare. Noi suntem niște prădători ai banilor, și muncim doar pentru ei. Mi-a plăcut ideea copiilor, că vor să ajungă ca banii să lucreze pentru noi, nu doar noi pentru bani, și mă bucur că pot să contribui la dezvoltarea noii generații, ca să aibă o educație și față de resursele lor financiare, nu doar de persoanele care ne înconjoară. Cea mai bună investiție sunt copiii. Unii nici măcar nu cunosc veniturile și cheltuielile părinților pentru întreținerea lor, ei nu cunosc valoarea unui bun. Respectiv susținem să educăm copii încă de pe băncile școlare, dar dacă ar fi posibilitatea încă din grădiniță să li se pună accent pe valoarea banilor, ar fi foarte mari schimbări”.

Educația financiară este un domeniu care ne ajută să căpătăm cunoștințe în economisirea și colectarea banilor pentru a ne putea crea un viitor prosper. Prin astfel de training-uri tinerii primesc opțiunea de alege ce vor de la viață, să trăiască bine, sau să muncească și să nu obțină nici un rezultat.

 

Lilia Catruc, directoarea Filialei din Soroca a Camerei de Comerț și Industrie: “Contractul a fost încheiat la nivel de oficiu central. Noi suntem doar organizatori ai acestui seminar. Anterior am mai avut încă trei seminare similare la Soroca, Drochia și Florești. Acum a fost o singură instruire, doar pentru elevii Colegiului Tehnic Agricol. Au obținut cunoștințe în sistemul bancar, în gestionarea corectă a banilor. Se spune că e bogat nu acel care știe să facă bani, ci cel care știe să-i cheltuiască.”

Maria Mitrofan, specialist la Filiala Soroca a CCI: “Importanța acestui training este să dezvolte abilitățile teoretice și practice ale elevilor în domeniul educației financiare, și să obțină cunoștințe în gestionarea resurselor financiare, pentru a identifica oportunitățire de economisire, investire și pentru a lua decizii financiare corecte. Trainerul a fost destul de comunicativ, procesul de instruire a fost dotat cu mai multe studii de caz. Important pentru elevi este obținerea mulor cunoștințe teoretice în acest domeniu. Desigur ca materialele au fost corespunzătoare subiectului, și sper ca aceste cunoștințe obținute să le fie utile și pe viitor”.

Studenții au rămas entuziasmați de instruirea primită. Cei 22 de băieți au ieșit cu multe idei, și multe cunoștințe acumulate, și anume unde și cum investim corect resursele financiare, și le va fi foarte util pentru viitorii bărbați, anume care doresc să se dezvolte și să crească pe plan financiar. În timpul seminarului, studenții au venit cu un șir de idei de business, de dorințe și vise, care ar putea fi realizabile, doar primind o educație financiară corectă și la timp.

Daniel Ciucium: “Mi-au plăcut toate ideile lui Valentin, cum să cheltuim banii, și mai ales cum să-i investim corect”.

Pașa Leonardo: “Dialogul cu Valentin mi-a plăcut cel mai mult. Ne-a învățat cum să cheltuim corect banii, și timpul nostru cu folos”.

Dumitru Chiselița: “Am primit o informație foarte utilă. Încă din primele minute s-a cunoscut că e ceva bun pentru dezvoltarea noastră, nu am venit degeaba”.

Educația financiară nu oferă soluții pentru a ieși din sărăcie, ci doar corectează anumite gânduri care vin din interiorul nostru. Prin intermediul a astfel de traning-uri tânăra generație primește noi oportunități, pentru a se dezvolta și a forma încă de mici o gândire liberă și corectă în sfera banilor.

Valeria Prisacari

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.