Economisire la nivel înalt – Comisia Europeană va cere ca statele membre să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalaţiile de încălzire din clădirile publice

0
103

În scopul reducerii consumului de gaze pe continent, Comisia Europeană va cere, conform unui proiect de text consultat, săptămâna viitoare, statelor membre să limiteze la 19 grade temperatura furnizată de instalaţiile de încălzire din clădirile publice, iar pentru sistemele de climatizare la 25 de grade, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Bruxellesul va supune aprobării statelor membre o serie de măsuri care vor permite reducerea consumului european de gaze cu 25 până la 60 de miliarde de metri cubi.

„Acţionând acum am putea reduce impactul unei opriri bruşte a livrărilor cu o treime”, se arată în documentul Comisiei Europene, care este posibil să sufere modificări înainte de adoptarea sa programată pentru data de 20 iulie.

O cantitate estimativă de 11 miliarde metri cubi de gaze naturale ar putea fi economisită prin reducerea încălzirii sau a funcţionării instalaţiilor de climatizare din clădirile publice, la care s-ar putea adăuga între 4 şi 10 miliarde de metri cubi de gaze naturale care ar putea fi economisiţi ca urmare a reducerii utilizării gazelor în producţia de electricitate, precum şi între 10 şi 11 miliarde metri cubi pe partea cererii în sectorul industrial, unde cererea de gaze este deja în scădere pe fondul exploziei preţurilor.

Planul Comisiei cere statelor membre să adopte restricţii obligatorii cu privire la încălzire sau climatizare în clădirile publice.

Comisia Europeană crede că „importante economii pot fi realizate prin introducerea de surse de căldură alternativă pentru încălzirea urbană, a pompelor de căldură pentru persoanele particulare”.

Bruxellesul vrea să demareze campanii de comunicare pentru a face ca gospodăriile să coboare termostatul cu un grad la iarnă.

Experții europeni au ajuns la concluzia potrivit căreia „clienţii protejaţi”  (care conform legislaţiei UE sunt gospodăriile, serviciile sociale, IMM-urile) reprezintă mai puţin de 37% din consumul total al UE şi „simulările arată că nu ar fi afectaţi la scară largă” de penuriile de gaze.

Comisia a decis să ţintească centralele electrice şi industria, marii consumatori de gaze.

Periclitarea aprovizionării cu gaze „ar putea paraliza industrii care au o marjă redusă pentru a-şi reduce brusc producţia sau a trece la alţi combustibili, pentru că utilizează ca materie primă gazele naturale, în special în sectorul chimiei”, avertizează Executivul comunitar.

„Însă ar fi mult mai puţin costisitor să fie redusă moderat cererea pe o perioadă mai lungă de timp, începând mai devreme”, adaugă Comisia.

Bruxellesul propune statelor membre să pună la punct sisteme de licitaţii, care eventual să acopere mai multe ţări, şi care ar oferi companiilor compensaţii pentru reducerea consumului lor.

Proiectul Comisiei se va afla în centrul dezbaterilor la reuniunea miniştrilor europeni ai Energiei, care va avea loc în data de 26 iulie la Bruxelles.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.