După 27 de ani, în satul Visoca a fost (re)deschisă Grădinița de copii

0
814
Începutul anului școlar 2021-2022 va rămâne în memoria locuitorilor satului Visoca, îndeosebi a părinților și picilor or, în acea zi, după 27 de ani, a fost (re)deschisă Grădinița de copii. 68 de copii care frecventează în prezent instituția pot fi considerați niște norocoși or, sute și mii de visoceni așa și nu au avut posibilitatea să cunoască ce este o Grădiniță de copii, chiar dacă în centrul satului, în văzul tuturor, o clădire s-a aflat în paragina atâția ani.
    După cum ne-a relatat primarul satului, Grigore Pleșca, ceremonia de (re)deschidere a instituției nu a fost una pompoasă, deși ce poate fi mai „pompos” decât participarea președintelui și vicepreședintelui raionului? Bineînțeles, tăierea panglicii nu putea să aibă loc fără prezența copiilor – omagiaților cei mai importanți ai zilei, părinților, consilierilor locali, locuitorilor satului…
   Grigore PLEȘCA: Pentru mine personal acest eveniment – (re)deschiderea Grădiniței de copii – înseamnă foarte mult, fiindcă visul de a avea o astfel de instituție, într-un sat mare ca al nostru, mă frământa nu doar pe mine. De altfel, această problemă a fost mediatizată pe larg, inclusiv pe paginile ziarului Observatorul de Nord, și astăzi toți putem răsufla ușor.
   Realizarea acestui vis a fost rezultatul implicării și participării mai multor persoane și instituții, inclusiv de peste hotare. Astăzi vreau să amintesc că, în anul când s-a făcut proiectul acestui edificiu (2014) costul era de 3.280.000 lei, dar pe parcursul anilor costurile au crescut simțitor. Până la urmă, au venit și banii – 1.000.000 de lei din partea Guvernului României, în cadrul Programului ROM-1 (prima intervenție a Guvernului de la București la reconstrucția Grădinițelor de copii din Republica Moldova), 800.000 lei de la Guvernul Republicii Moldova, restul banilor fiind alocați din fondul primăriei. Consiliul raional Soroca a alocat alți 350.000 lei pentru amenajarea terenului de joacă și procurarea mobilierului. Mulțumim tuturor pentru colaborare și sprijin, iar copiilor le doresc drum bun în noua lor Casă a cunoștințelor.
   Astăzi, la Grădinița de copii din Visoca lucrează 17 persoane, iar numărul cererilor de frecventare este în creștere, fiindcă capacitatea instituției este de 100 de locuri.  (Foto: Iurie Tănase)
   P.S. Cu părere de rău, autoritățile raionale și municipale nu sunt deschise, în ultima vreme, la o colaborare cu ziarul Observatorul de Nord și această „închidere” dăunează grav gradului de informare a cetățenilor despre evenimentele care au loc în oraș și raion. Evenimentul de la Visoca nu a fost o excepție, iar acest material de presă a fost posibil doar grație informării din „surse terțe”. Păcat că se întâmplă astfel de lucruri, dar…noi rămânem deschiși pentru colaborare și sperăm că, mai degrabă sau mai târziu, persoanele cu funcție de decizie să înțeleagă că și presa independentă cu adevărat lucrează după principiul „…mai bine o dată să vezi, decât zece ori să auzi”.

Articolul precedentO adolescentă de 13 ani din raionul Soroca a decedat de COVID-19
Articolul următorBuletinul săptămânal de retrospectivă a evenimentelor din Soroca – „Observatorul” din 3 septembrie 2021 / VIDEO
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.