După 10 ani de „dezmăț liberal”, Ion Ceban dorește să facă „ordine socialistă” la Primăria Chișinău

0
116


 

Săptămâna aceasta am avut parte cu toții de două „surprize de proporții”: una pe plan extern — realegerea lui Vladimir Putin în funcția de președinte al Federației Ruse și alta pe plan intern — înaintarea candidaturii lui Ion Ceban la funcția de primar general al municipiului Chișinău.

Am luat cuvântul surprize între ghilimele, fiindcă este vorba de ceva ce era ușor de intuit, iar doza de ironie și sarcasm pe care mi-am permis-o o puteți considera drept unica posibilitate de a-mi exprima părerea cu privire la cele întâmplate.

Referitor la alegerile din Rusia nu prea avem ce comenta, or rezultatele scrutinului au fost chiar peste așteptări, iar adepții lui Putin au motive să-și frece palmele în următorii șase ani și să facă ceea ce știu ei mai bine — să se închine în fața țarului și să se considere cei mai puternici, cei mai bogați, cei mai deștepți și cei mai frumoși de pe fața pământului. Altfel, cele aproape 80 la sută din voturi acordate actualului lider de la Moscova vorbesc de la sine, dar… de ce a mai fost nevoie de falsificări masive la mai multe secții de votare?

Pe rețelele de socializare au devenit virale mai multe secvențe cu persoane care aruncau în urnele de votare zeci și sute de buletine. Dacă exista pericolul ca Putin să piardă alegerile (ceea ce în actuala Rusie este imposibil!!!) sau dacă diferența dintre el și „urmăritorii” era la limită, mai era celea-valea, dar când numele învingătorului era cunoscut dinainte și de toată lumea astfel de matrapazlâcuri rămân o enigmă. Unica explicație a celor întâmplate ar fi următoarea: cineva (care știa foarte bine că secțiile de votare sunt dotate cu camere de luat vederi și că astfel de acțiuni nu pot fi ascunse) a dorit cu tot dinadinsul ca stăpânul să știe și să vadă cât de mare și cât de „ingenioasă” este marea armată de lingușitori și profitori, care urmează să se înfrupte în continuare din troaca puterii.

În ce privește înaintarea candidaturii lui Ion Ceban la funcția de primar general al capitalei există o logică aparte — nimeni, nici un alt socialist-comunist nu i-a băut lui Dorin Chirtoacă atâta sânge ca acest individ, care dorește acum să încerce marea cu degetul, adică să transforme ”dezmățul liberal” într-o „ordine socialistă”.

Să nu fim ipocriți și să nu ne facem morți în popușoi, dar să ne aducem aminte de condițiile absolut inadecvate și chiar inumane în care a activat Chirtoacă în cei 10 ani la primărie, să nu uităm cât de „constructiv” era consiliul municipal, să nu uităm agresiunile verbale și fizice la care a fost supus (a uitat cineva cum același Ceban l-a tras de urechi, în sensul direct al cuvântului, în fața întregii lumi pe Chirtoacă?), să nu uităm de piedicile puse primarului general de așa-zișii activiști civici și, nu în ultimul rând, să nu uităm cât de „unită” și „neprihănită” a fost dreapta noastră politică în cea mai mare localitate a republicii.

Dorim noi sau nu, dar este vremea să recunoaștem că Dorin Chirtoacă a activat în condiții despre care moldovenii au o expresie foarte plastică și adevărată — „nici puiului de șarpe să nu-i dorești așa ceva”, ca până la urmă acesta să fie suspendat din funcție pe motive scrise cu fuiorul pe apă. Nu vreau să mă deghizez într-un avocat al lui Chirtoacă, dar când unii au furat „конкретно” un miliard și se fac că nu au mâncat usturoi și nu le miroase urât gura, Dorin este hărțuit pe motiv că a permis construcția unor parcări. Sesizați, dragi cititori, diferența dintre cele două crime?

Și încă ceva. Aceste două surprize se deosebesc radical una de alta, dar au și o asemănare izbitoare — și în Federația Rusă, și în Republica Moldova lipsește, aproape cu desăvârșire, acea pătură socială care în alte părți se numește „opoziție”.

Adică, formal parcă există, dar în realitate aceasta aproape că nu contează. Faptul că „oponenții” lui Putin (gen, Jirinovschi sau Iavlinschii) sunt doar „de umplutură” este incontestabil, exact cum este aproape incontestabil și rolul de „câini care se hârâie printre gard” ale opoziției de pe malul Bâcului (vezi cât de „unite” sunt partidele pro-europene)…

e de altă parte, dacă Vladimir Putin s-a văzut deja cu sacii în căruță, nu același lucru se poate spune și despre Ion Ceban, care are motive serioase să tremure serios, or socialiștii pierd întotdeauna când este vorba de capitală.


Pentru a fi la curent cu toate materialele video pe care le publicăm ABONEAZĂ-TE la canalul nostru YOUTUBE !

 

Articolul precedentCe facem cu pungile din plastic? Când și cum pot fi înlocuite
Articolul următorCorul „Divinitate” a luat marele premiu la Botoșani
Redactor-șef al ziarului „Observatorul de Nord”, câştigător în topul „10 jurnalişti ai anului”. Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Republica Moldova. Câștigător în TOP-ul „10 jurnaliști ai anului”. În presă din anul 1986. Activitate: corespondent, redactor de secție la ziarul raional din Soroca; corespondent Agenția de știri „Moldpress”, corespondent zonal al ziarului guvernamental „Независимая Молдова”; purtător de cuvânt al prefecturii Soroca, consilierul prefectului. Din anul 1988 fondator și redactor al ziarului „Observatorul de Nord”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.