Doar 31 la sută din moldoveni doresc să se vaccineze împotriva coronavirusului

0
75
Potrivit regulilor impuse de autorități, dezinfectarea suprafețelor din biserică se face mult mai des decât până la epidemie: până și după Sfânta Liturghie, iar icoanele- după fiecare enoriaș care li se închină sau le sărută, spune Tatiana Glebov. Așa că la la sfârșitul fiecărei slujbe, femeia repetă procesul de dezinfecție

 Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Agenția Națională pentru Sănătate Publică au prezentat rezultatele primului studiu despre viziunile comportamentale privind COVID-19 în Republica Moldova. Studiul arată că populația Republicii Moldova posedă cunoștințe cu privire la prevenirea infecției COVID-19, însă mai puțin aplică aceste cunoștințe, îndeosebi măsurile ce țin de distanța socială, iar 80% sunt de acord că purtatul măștilor în locurile publice trebuie să fie obligatoriu, transmite Cotidianul.md.

Potrivit studiului, majoritatea cetățenilor cred că restricțiile nu au fost ridicate prea devreme, iar aproape două treimi dintre respondenți spun că vor continua să respecte măsurile, chiar dacă acestea nu vor mai fi recomandate.

Principalele rezultate:  33% din respondenți consideră că este posibil să se infecteze și că s-ar putea infecta cu COVID-19 și aceasta ar fi grav, în timp ce doar 23% cred că nu ar fi grav; 90% dintre respondenți cunosc care sunt măsurile de protecție, majoritatea identificând corect comportamentele. Deși se simt foarte încrezători în ceea ce privește cunoștințele pe care le au despre cum să se protejeze, respondenții se simt mai puțin capabili să evite o infecție; Cele mai scăzute niveluri de cunoștințe sunt legate de vizitele celor dragi și evitarea evenimentelor sociale. Acestea sunt forme de distanțare fizică, ce pot fi importante pentru a opri răspândirea infecției. De asemenea, nivelul de cunoaștere este mai redus privind măsurile de autoizolare, purtarea măștii și dezinfectarea telefonului mobil;  În situația în care majoritatea respondenților consideră că boala COVID-19 nu este foarte periculoasă și nu ar fi grav dacă s-ar infecta, 66% dintre respondenți raportează că se informează despre virus des sau foarte des; Majoritatea respondenților nu par deosebit de îngrijorați de COVID-19. 61% spun că COVID-19 nu este periculos. Cei care sunt mai afectați emoțional sunt preponderent mai în vârstă, femei, cu nivel înalt de studii și au încredere în sectorul medical; 60% din respondenți consideră că mass-media exagerează relatările despre noul coronavirus – majoritatea din aceste persoane sunt tinere, nu fac parte din grupurile de risc și au puțină încrede în personalul medical.

Primele trei lucruri care îngrijorează cel mai mult populația în contextul pandemiei sunt următoarele: starea de sănătate a persoanelor dragi (91%), pierderea cuiva drag (89%) și criza economică (82%).  În perioada de carantină, 86% din populație a cumpărat materiale de protecție sanitară (măști, mănuși), iar 12% nici nu au de gând să facă acest lucru. 72% au evitat persoanele de la care ar putea să se infecteze, iar 60% au evitat să meargă la medic pentru probleme ce pot fi amânate. Totodată, 17% au mâncat mai multă mâncare nesănătoasă și 8% au băut mai mult alcool, decât de obicei.

46% din respondenți nu sunt de acord cu redeschiderea școlilor pentru copiii mai mici, dar nu și pentru cei din clasele mai mari, care pot avea grijă de ei înșiși. Acceptarea unui vaccin dacă ar fi disponibil este în proporție de 31%. 70% din persoane sunt de acord cu deschiderea frontierelor, reluarea zborurilor și deschiderea piețelor, iar la polul opus circa 41% nu sunt de acord cu deschiderea sălilor de sport și fitness.  52% dintre respondenți susțin că restricțiile nu au fost ridicate prea devreme. 64% dintre respondenți sunt de acord că vor continua să respecte restricțiile, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii sau recomandate.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Articolul precedentVânători, pregătiți armele!
Articolul următorVIDEO: Cum și-au păstrat Sfinții Martiri Brâncoveni credința?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.