Dezbateri electorale fără candidaţi

0
45

Recent, la Bălţi, au fost desfăşurate dezbateri electorale pe teme economice, organizate de Agenda Națională de Business (ANB), care întrunește circa 40 de asociații ale antreprenorilor din R. Moldova. Astfel, agenda evenimentului anunţa o discuţie între candidaţii la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova şi reprezentanţii mediului de afaceri.

Dar la eveniment s-au prezentat doar organizatorii, businessmanii şi jurnalişti. Niciunul dintre candidaţii la şefia statului nu a venit şi nici nu a delegat un reprezentant, deşi organizatorii au asigurat că acestora le-au fost expediate invitaţii. Astfel evenimentul moderat de jurnalista Liliana Barbăroșie, la care a participat Galina Codiţa, director filiala Bălţi a Camerei de Comerţ şi Industrie (gazda evenimentului), şi expertul juridic IDIS VIITORUL/ANB, Viorel Pârvan, a fost mai degrabă o discuţie între antreprenori şi organizatori.

Deşi reprezentanţii mediului de afaceri nu au avut posibilitatea să adreseze întrebări celor care aspiră la fotoliul de președinte al Republicii Moldova şi să afle ce soluţii propun ei în cazul în care înving în alegeri, aceştia au vorbit despre problemele cu care se confruntă în activitatea de zi de zi. Printre problemele menţionate şi sugestii pentru viitorul preşedinte sunt: lipsa unor reglementări/plafonări ale preţurilor pentru seminţe şi produse fitosanitare; lipsa reglementărilor din partea statului asupra produselor agricole; corupţia; monopolizarea pieţei financiare şi condiţiile dure de creditare din partea băncilor; lipsa programelor naţionale de suport a tinerilor antreprenori; desfășurarea licitaţiilor cu încălcarea legislaţiei în vigoare ş.a.

Antreprenorii au avut şi câtva sugestii, printre care: dispersarea politicului de economie; facilitarea comunicării dintre şeful statului şi businessmani prin crearea unui grup de consilieri prezidenţiali, responsabili de diverse domenii ş.a.

„Ţara amenzilor şi a penalităţilor”, aşa au calificat starea de lucruri unii antreprenori.

Potrivit organizatorilor, toate propunerile şi problemele enunţate de participanţi vor fi transmise factorilor de decizie şi se vor regăsi şi pe agenda economică a viitorului preşedinte.
Asemenea evenimente au fost desfăşurate la Edineţ şi Chişinău.

Dacă ai și tu o știre interesantă, care vrei să fie publicată în ziarul „Observatorul de Nord” sau pe pagina noastră web, anunță redacția. O poți face adăugând știrea ta AICI sau să ne sesizezi o problemă AICI.

Dezvoltarea paginii web a ziarului „Observatorul de Nord” este unul din obiectivele proiectului “Presa locală – dezvoltare prin digitalizare”, implementat de publicaţia independentă „Observatorul de Nord” şi finanţat de Ambasada SUA în Republica Moldova.


Articolul precedentDecada Tineretului la Soroca a startat cu Halloween Party (GALERIE FOTO)
Articolul următorMinciuna și știrea falsă în campania electorală

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.