,,Depistează-i pe bolnavi pentru a salva milioane de vieți”

0
23

În conformitate cu calendarul evenimentelor Organizației Mondiale a Sănătății pentru anul 2019, prevederile Programului național de promovare a sănătății pentru anii 2016-2020, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1000 din 23 august 2016, Programului național de combatere a hepatitelor virale B, C si D pentru anii 2017 -2021, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 342 din 26 mai 2017, și în scopul informării populației pentru a crește gradul de conștientizare a hepatitelor virale si pentru a influența schimbările reale, este marcată în anul curent această zi cu tema ”Depistează-i pe bolnavi pentru a salva milioane de vieți”. La nivel mondial, virusurile hepatice B și C au afectat 325 milioane de persoane, provocând 1,4 milioane de decese anual, Hepatitele virale reprezintă a doua boală infecțioasă, după Tuberculoză, care afectează de 9 ori mai multe persoane decât infecția HIV. Acestea pot fi prevenite, tratate, iar in cazul hepatitei virale C — vindecate.
În regiunea europeană, conform OMS, aproximativ 13 milioane de persoane trăiesc cu hepatita virală cronică C si aproximativ 15 milioane de persoane sunt infectate cu virusul hepatic C, dar 80% din ei nu cunosc că sunt infectați datorită manifestării asimptomatice a maladiei. Deoarece boala este deseori netratată, hepatita virală cronică este o cauza majoră a cirozei hepatice si a cancerului hepatic primar. Mortalitatea prin hepatita virală B constituie in regiune aproximativ 36.000 de decese anual, iar prin hepatită virală C — aproximativ 86.000.
În Republica Moldova, hepatitele virale continuă a fi o problemă majoră de sănătate publică, cu toate că morbiditatea prin hepatita B acută s-a redus de la 25,6 la 100 mii populație în anul 1997 până la 0,6 în anul 2018, respectiv prin hepatita C acută de la 6,1 până la 1,0; prin hepatită virală D — de la 1.9 până la 0,1. Țara noastră este considerată în continuare drept o zonă cu endemicitate medie prin hepatite virale, în special datorită ratelor ridicate de morbiditate cauzate de hepatitele virale cornice B si C (18,8 cazuri de hepatită cronică B si 25,3 cazuri de hepatită cronică C la 100.000 populație). Analogică este situația epidemiologică și în raion: în perioada anilor 2015-2018 se înregistrează anual 0-1 caz hepatită virală acută B si 0-4 cazuri hepatită virală acută C. Predomină morbiditatea prin hepatită virală cronică B — 49 cazuri si hepatită cronică C — 78 cazuri.
Răspunsul național si teritorial în combaterea hepatitelor virale se realizează prin implementarea Programului de combatere a hepatitelor virale B, С si D acute pentru anii 2017-2021 si are ca scop reducerea morbidității prin hepatitele virale B, С si D acute, cornice, ciroze cu minimalizarea consecințelor socio-economice. Este implementat algoritmul de supraveghere al Hepatitelor virale B, С si D acute si noțiunile de caz standard, este accesibilă testarea pentru depistarea precoce a bolnavilor cu efectuarea diagnosticului specific de laborator, se asigura siguranța transfuziilor de sânge prin testarea tuturor donatorilor; se realizează masuri în scopul prevenirii transmiterii prin injectare si asigurarea siguranței injecțiilor, se realizează prevenirea transmiterii perinatale, inclusiv screening-ul femeilor însărcinate si imunizarea copiilor (nou-născuți) si contigentelor decretate împotriva hepatitei virale B. Pacienții cu hepatite virale B, С si D au acces la servicii calitative de tratament si îngrijire continuă, în a. 2018 au fost incluși în tratament antiviral 6282 pacienți. Eficacitatea tratamentului antiviral a fost estimat de peste 97%. Se asigură achiziționarea centralizată a medicamentelor pentru tratamentul pacienților cu hepatite virale cu alocarea mijloacelor financiare necesare.
Alianța Mondială a Hepatitei în cadrul Zilei mondiale a Hepatitei din 2018 a lansat acțiunea ”Depistează bolnavi pentru a salva milioane de vieți”, o campanie cu o durată de trei ani (pânî în a. 2020) cu acțiuni de comunicare, sensibilizare si educare a populației despre prevenire, testare si tratamentul hepatitei. Campania a fost lansată pentru a atrage atenția la faptul că milioane de oameni suferă de hepatita virală si nu-și cunosc statutul.
Obiectivele campaniei sunt: creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța extinderii serviciilor de diagnostic si tratament a hepatitei; încurajarea populației pentru tratare si depistarea precoce a hepatitei; informarea si educarea populației despre importanța de prevenire a hepatitelor virale.
De Ziua Mondiala a hepatitei informați-vă dumneavoastră si diseminați cunoștințele despre riscurile hepatitei virale, măsurile de prevenire, serviciile de testare, tratament si recuperare pentru o viață activă. Dacă boala este depistată la timp, riscul de îmbolnăvire cronică si povara financiară a familiei dumneavoastră pot fi evitate.
Nicolae Gorcinschi,
șeful Secției controlul bolilor transmisibile si managementul urgențelor de sănătate publică CSP Soroca


Articolul precedent(FOTO/VIDEO) Pe râul Nistru din Carpați până la Marea Neagră. Ucraineanul Mihail Zakusilov a ajuns la Soroca
Articolul următorDacă școală nu e, nimic nu e…
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.