Istoricul talentat va scrie lucrările sale cu o stimă profundă față de înaintașii săi, îi va judeca echidistant, dar și cu recunoștință față de aportul lor la patrimoniul național. Un asemenea istoric, în viziunea colegilor, dar și a noastră este domnul Demir Dragnev, membru corespondent al Academiei Științifice a Moldovei, doctor habilitat, profesor universitar, Cetățean de Onoare al orașului Soroca, care marchează la 27 iulie 2016 optzeci de ani de la naștere.
Este originar dintr-o familie de țărani-mazili din s. Cureșnița, județul Soroca. Istoricul Demir (numele de botez — Panteleimon) Dragnev și-a petrecut copilăria la Cureșnița, în lunca Nistrului. Casa părintească se află la undeva la vreo 100 de metri de mărețul fluviu. A fost mereu înconjurat de o lume a tradițiilor seculare ale mazililor, „căpitani” de Nistru (așa era numit bunicul lui, din neamul Bulaților, în hrisoavele de la cumpăna secolelor XVIII-XIX. Datinilor locale i s-au alăturat cele povestite de bunicul său Petrea Dragnev, despre viața păstorilor de munte de origine aromână, sosit în lunca Nistrului la Cureșnița din munții Balcani.
Demir Dragnev absolvește școala de șapte ani din satul natal, urmează școala medie moldovenească nr. 1 din Soroca, apoi la 1957 absolvește cu mențiune Universitatea de Stat din Chișinău, facultatea de istorie. Cariera sa o începe ca cercetător științific la Institutul de Istorie a A.Ș.M. Istoricul Demir Dragnev parcurge toate treptele de funcții științifice, de la colaborator științific inferior la cel de director. Medievist cu renume, cu un număr impunător de lucrări științifice referitoare la istoria Neamului Românesc. Lui Demir Dragnev, pământeanul nostru, îi aparțin circa 270 de lucrări științifice, publicate independent sau în colaborare cu alți autori, inclusiv 50 de volume, monografii, capitole în tratate, culegeri de documente, manuale, materiale didactice, broșuri.
Remarcabilă personalitate științifică din Moldova, cunoscută și peste hotarele Republicii Moldova. Specialist de marcă, reputatului savant Demir Dragnev îi revin mai multe concepții, viziuni și puncte de vedere originale, probleme conceptuale ale istoriei noastre, scrie despre ilustrul savant C. Popovici. Tinerilor care-și doresc să ajungă pe culmele succesului le sugerez să urmeze principiile de viață ale istoricului Demir Dragnev, pe care le-am găsit expuse la Anatol Ciobanu: Principiul lui Octavian Augustus — Festina lente — Grăbește-te încet. Parcă încet, dar a publicat circa 270 de lucrări științifice; Principiul lui Plato (sec.V î. Hr.) Să spui lucrurilor pe nume așa cum sunt. Principiu dezvoltat ulterior de Tacitus (56-120 d. Hr.) care spunea că istoricul trebuie să scrie Sine ira et studio — fără mânie și părtinire; Principiul de a fi un spiritus rector, adică un savant care știe să coaguleze energiile și forțele tinerilor; A negat principiul de a rămâne în turnul său de fildeș, ci a muncit pentru cei mulți; Un familist excelent, un Om al Cetății, un soț și părinte exemplar. Frumoase principii și bune de urmat!
La cei 80 de ani, Vă dorim, dle Demir Dragnev, ani mulți cu sănătate, bucurii din partea celor apropiați, succese în activitatea Dumneavoastră de savant!
Nicolae Bulat, directorul Muzeului din Soroca