De ce au sticlele de vin 750 de ml, de fapt. Detaliul care nu ţi-a trecut vreodată prin cap

0
1464

Savurată de secole întregi, această băutură fermentată preparată din struguri sau din suc proaspăt de struguri și-a câștigat un loc pe mesele oamenilor. Există câte un tip de vin care să satisfacă preferințele fiecăruia, rafturie magazinelor sunt pline, gama fiind uriașă. Toate au ceva în comun, când vorbim despre prezentare.

De ce au sticlele de vin 750 de ml

În condițiile în care ne-am obșnuit să vedem doar sticle de 750 de ml de vin pe rafturile magazinelor, dar și în crame, a devenit un detaliu pe care nici nu îl mai observăm. Experții au încercat să găsească explicații în istorie și în tradițiile din trecut!

Cel mai probabil, pasionații știu deja că sticlele de vin au și alte dimensiuni, nu doar cea standard, iar fiecare dintre ele are o denumire proprie.

  • Avem Piccolo (mic în italiană) care este cea mai mică sticlă. Se mai numește și Quart, deoarece conține un sfert dintr-o sticlă de vin clasică și conține echivalentul a 1,5 pahare de vin.
  • Apoi vine Chopine (sfertul de litru) care nu trebuie confundat cu Quartul. Din ea se pot savura două pahare de vin.
  • Apoi Fillette (jumătate de sticlă de vin), cunoscută și sub numele de Demi. Echivalentul a trei pahare de vin.
  • Sticla de vin. Este reperul pentru recipientele în care este ținută celebra băutură. Are 750 de mililitri, deci echivalentul a șase phare de vin.
  • Există, de asemenea, Magnum, Ieroboam, Roboam și Matusalem… Care sunt dimensiuni mai mari.

Ce spun specialiștii

De ce dintre toate mărimile posibile de vin, cea de 750 de ml este cea mai standardizată și cea mai vândută? Istoria și teoriile se împletesc pentru a găsi un răspuns la această întrebare!

Unii spun că trebuie să ne întoarcem în secolul al XVIII-lea, pentru că la vremea aceea, suflantele nu puteau face decât sticle de până la 750 de ml, în condițiile în care capacitatea lor pulmonară nu permitea mai mult.

O altă teorie vorbește despre legătura cu importul vinului francez în Regatul Unit în secolele precedente. Într-adevăr, din motive practice, sticlele cu o capacitate de 750 de ml erau transportate în cutii de câte 12 între cele două țări.

Englezii aveau ca unitate de măsură a lichidelor „galonul imperial”, adică în jur de 4,54609 litri. Conversia nefiind simplă, soluția a fost transportarea băuturii în  butoaie de 225 de litri, care echivalau cu 50 de galoane și deci corespundeau cu 300 de sticle de 750 de ml. Astfel, un galon imperial înseamnă șase sticle de 750 de ml.

sursa: playtech.ro


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCe sunt coșmarurile care te paralizează în somn?
Articolul următorA presărat zahăr în papuci. Motivul e unul genial, vei face şi tu aşa de acum
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.