„De ce apele uzate”?

0
73

Începând cu anul 1992, anual la 22 martie este marcată Ziua Mondială a Apei — inițiativă aprobată de către Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite în scopul sensibilizării opiniei publice asupra importanței apei potabile și pledează pentru gestionarea durabilă a resurselor de apă. Moto-ul Zilei Mondiale a Apei din anul 2017 este ”Apele uzate”, iar acțiunile de sensibilizare vor avea genericul “De ce apele uzate?” — care se referă la aspectul de a reduce cantitatea și reutilizarea secundară a apelor uzate pentru a proteja resursele globale de apă.

Milioane de oameni nu dispun de surse sigure de apă potabilă. Către anul 2050 mai mult de 70% din populația globului va trăi la oraș față de 50%. În prezent, majoritatea orașelor din țările în curs de dezvoltare nu dispun de infrastructură și resurse adecvate pentru a aborda gestionarea

apelor uzate într-un mod eficient și durabil. În lume peste 80% din toate apele uzate provenite din activități menajere se întorc în ecosistem fără tratarea ulterioară a lor. Circa 1,8 miliarde de oameni folosesc drept sursă de apă potabilă apa contaminată, ce majorează riscul de a contracta holera, dizenteria, febra tifoidă, hepatita virală A și poliomielita. Sursele de apă potabilă poluată (nesigură), situația sanitaro-igienică precară — sunt principalele cauze a peste 842,000 decese anual.

La nivel global, marea majoritate a apelor uzate din casele noastre, orașe, industrie și agricultură se revarsă înapoi spre natură, fără a fi tratate sau reutilizate — astfel poluând mediul și risipind resursele. În loc să risipim apele uzate, trebuie să reducem cantitatea acestora și să le reutilizăm. Din cauza creșterii numărului populației, urbanizării și dezvoltării economice accelerate, cantitatea de apă uzată și poluată este în creștere la nivel global. Cu toate acestea, gestionarea corectă a apelor uzate este în mod serios neglijată, iar apele uzate sunt extrem de subevaluate ca o sursă potențială, accesibilă de apă, energie, nutrienți și alte materiale reciclabile… În Republica Moldova prin Hotărârea Guvernului Nr. 950  din  25.11.2013 a fost aprobat Regulamentul privind cerinţele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare şi/sau în bazine de apă pentru localităţile urbane şi rurale. Acest Regulament stabilește cerinţele pentru exploatarea sistemelor de colectare a apelor uzate în localităţile urbane şi stabilirea cerinţelor privind colectarea, depozitarea, epurarea şi deversarea apelor uzate menajere în localităţile rurale, inclusiv a sistemelor de colectare locale, a staţiilor şi a proceselor de epurare alternative. (CSP Soroca 2017)


Articolul precedentConcurs nou! Fotografiază „Drumul spre casă” și câștigă un registrator video
Articolul următorÎn atenţia cetăţenilor – viaţa are prioritate!
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.