De 9 mai drochienii au comemorat eroii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial

0
69

Ziua de 9 mai are o dublă semnificație. În această zi este marcată Ziua Europei, care reprezintă aniversarea momentului istoric al Declarației ministrului francez de Externe, Robert Schuman, care a propus ideea unei noi forme de cooperare politică în Europa, ce ar face ca războiul dintre națiunile Europei să fie de neconceput. Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. Tot în această zi, este marcată și Ziua Victoriei în Europa, care consemnează capitularea Germaniei naziste. 

În acest context, pe 9 mai curent, drochienii au comemorat eroii căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial la Monumentul Ostașului Necunoscut, unde s-a desfășurat mitingul de comemorare.

Evenimentul a fost onorat de prezența oficialităților, reprezentanți ai serviciilor disconcentrate și descentralizate, profesori, elevi, locuitori ai orașului Drochia. Mesaje de comemorare au adresat Vasile Cemortan, președintele raionului Drochia și Nina Cereteu, primară de Drochia, exprimând recunoștința față de eroismul celor, care și-au sacrificat viața pe altarul nemuririi pentru pace. A urmat un program artistic, susținut de Ceata de bărbați „Buciumul”, conducător artistic Alexei Pînzari și promițătoarea interpretă Elizaveta Triboi din s.Chetrosu. A urmat slujba de pomenire, oficiată de soborul de preoți de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din orașul Drochia.

În acest an, la eveniment nu au fost prezenți veteranii în cel de-al Doilea Război Mondial, din motiv de sănătate, dar și vârstei înaintate. În raionul Drochia au rămas doar trei veterani în viață: Andrei Procopie Novac (a.n. 1925, s. Pelinia), Dumitru Nicolai Corolenco (a.n. 1926) și persoana asimilată la acțiunile de luptă, Liubovi Vacari (a.n. 1922, or. Drochia).

Evenimentul a culminat cu depunerea de flori, după care Vasile Cemortan, președintele raionului, însoțit de Sergiu Chistrea, șeful Secției administrativ-militare Drochia, au mers la veteranii celui de-al Doilea Război Mondial, pentru a le oferi flori, în semn de aleasă prețuire și recunoștință, pentru dârzenia și curajul, de care au dat dovadă pe câmpul de luptă. Le-au fost adresate sincere mulțumiri, dorindu-le viață lungă și sănătate, oferind ajutor material a câte 10 mii lei, iar pentru persoanele asimilate a câte 5 mii lei, în baza Deciziei Consiliului raional Drochia nr. 1/4 din 21 februarie 2024 „Cu privire la alocarea mijloacelor financiare din soldul disponibil al Consiliului raional Drochia”.

„Ziua de 9 Mai 1945 are o semnificație aparte. În această zi reflectăm în mod special asupra trecutului, conștientizăm că, dragostea pentru țară, solidaritatea și unitatea națională sunt valorile care i-au ajutat pe părinții, buneii și străbuneii noștri – participanți la acțiunile de luptă, să reziste și să învingă, iar astăzi, ele reprezintă temelia societății noastre. Aceste valori ne ajută să facem față provocărilor și să depășim dificultățile”, – a menționat Vasile Cemortan.

Veșnică amintire eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, care și-au sacrificat viața în numele Păcii pe pământ!

Delia DUMITRESCU


Articolul precedentUrmăriți în direct ședința Consiliului Municipal Soroca
Articolul următorDezvoltarea Sănătății în Satele Moldovei: Unitatea Medicală Mobilă Project HOPE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.