Strada „Gheorghe Asachi” din orașul Florești, se află în centrul unei dispute îndelungate între locuitori și autorități. De aproape patru decenii, această stradă nu a fost reparată, lăsând locuitorii să se confrunte zilnic cu: gropi adânci pline de noroi, scurgeri de apă care inundă curțile și casele.
Indignarea și nemulțumirea au ajuns la un punct critic și locuitorii s-au unit pentru a atrage atenția asupra problemei lor. Recent, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului orășănesc, locuitorii au fost invitați pentru ca în comun să găsească soluții.
„Vreau să fac o mică remarcă cu privire la problemele în cauză, adică vă rugăm să dați start proiectului de reparație a străzii Gheorghe Asachi. Locuiesc pe această stradă de deja 40 de ani. Reparația acestei străzi nu s-a realizat deloc. Deși noi putem denumi această stradă în diferite moduri, ea nu se poate bucura de atenția localnicilor pentru a fi o stradă cu toate condițiile favorabile pentru traiul locuitorilor. Ne este rușine de ignorarea atât de negativă a organelor locale, față de locuitorii săi și de strada pe care locuim, din orașul nostru drag. Ne-ați hrănit cu promisiuni până acum, atât. Situația creată de zeci de ani reprezintă culmea nedreptății. Astăzi cerem ca proiectul de reparație a străzii să fie pus în aplicare, începând cu lucrările preliminare. Având în vedere starea dezastruoasă a acestei străzi, cu gropi pline de noroi și nu numai… Ne-am adresat conducerii Consiliului de Administrație și i-am invitat să vină în vizită la noi pe stradă, pentru a vedea condițiile în care ne confruntăm noi, locuitorii, în fiecare zi, mai ales după ploi. Lipsa banilor nu este o problemă, le-am spus, deoarece nerezolvarea acestei probleme nu are justificare. Toți lucrătorii vor contribui la soluționarea problemei. Din punct de vedere financiar, nu reprezintă o problemă pentru un gospodar priceput. El știe cum să evite neplăcerile în gospodăria sa. Noi am spus că vrem să obținem dreptate aici, la nivel local, nu prin intermediul instanțelor. Așteptăm de la conducerea actuală o decizie reală. Doamne ajută tuturor și nouă la fel”, a declarat Svetlana Morgun, locuitoare a orașului Florești.
“Când am venit la primărie, nu am organizat un protest, dar am asistat la ședința consilierilor pe tema reparației drumului Gheorghe Asachi. De zece ani de zile, tot se discută despre reparația acestei străzi. De cinci ani, am depus și o petiție pentru reparație. Și știți, e imposibil, o stradă precum Gheorghe Asachi, în centrul orașului, nu mai există în orașul Florești. Tot timpul ni s-a spus că nu există bani, iar acum, răbdarea noastră a ajuns la limită și am venit să cerem dreptate…”, ne-a spus Mihai Mihăila, locuitor al orașului Florești.
“Acum ne-a rămas doar să mutăm mașinile și să ne procurăm o barcă. Peste tot este bine, dar la noi este haosul cel mai mare. Locuim de 40 de ani pe această stradă și niciodată nu a fost reparată. Casele noastre se inundă, în curte avem apă până la genunchi…”, a mai adăugat Eugenia Murzac, locuitoare a orașului Florești.
La fel, cu aceeași problemă de reparație a străzii, s-au confruntat și locuitorii de pe strada Ion Neculce. “Din partea tuturor vecinilor de pe strada Ion Niculce, vreau să vă spun că avem o porțiune mică de drum, pe care ni s-a promis că o vom repara. În bugetul Raionului Florești sunt doar 2 milioane de lei, dar alte străzi necesită 8 milioane de lei, iar repararea străzii noastre costă 300 de mii de lei. Vă rugăm foarte mult să reparați mai întâi strada noastră, deoarece este o porțiune de 300 de metri, de care avem nevoie. Strada noastră se află în centrul orașului și suntem într-o groapă, deoarece toată apa curge spre noi. Toate murdăriile de pe strada Gheorghe Asachi se adună aici.”
După ședință, am mers cu locuitorul Mihai Mihăilă, pe strada Gheorghe Asachi din Florești, care este starea drumurilor. Într-o plimbare și cu mai multe discuții, dânsul ne-a povestit: „Iată pe aici trebuie să meargă traseul, proiectul e făcut de 3-4 ani. Proiectul costă 140 de mii, e cu asfalt, beton și trotuar care e de 8 milioane. Problema toată constă în acești 8 milioane, și eu spun mereu că nu au bani… Vă închipuiți aici cât de lucru este. Cea mai rea porțiune de drum de pe strada Gheorghe Asachi, este pe la mijloc, fiindcă acolo sunt și scurgeri atunci când plouă. Acuș ajungem acolo unde trăiesc eu, o să vedeți ce dezastru. Ploile acum s-au mai scurs, dar era un iaz. Aici, lângă casa mea, am pus pietre, fiindcă apa vine în ogradă. Gardul l-am ridicat a doua oară, pentru că prima data a fost prăvălit. Pe strada aceasta, nu s-a adus măcar o mașină de pietriș. Am obosit să luptăm dar nu avem încotro, așa-i situația. Tot ne promit și ne promit… Proiectul e de 3 ani, și e clar că poate 8 milioane nu mai ajung că prețurile au crescut și s-au schimbat…”
Pe pagina de facebook a Primăriei din orașul Florești, după ședința ordinară a apărut un mesaj pentru floreșteni: „Foarte mari așteptări de la această ședință au avut locuitorii str. Gheorghe Asachi, cărora consilierii din fracțiunea PAS le-au promis că strada lor va fi inclusă prima în lista străzilor care urmează să fie reparate în anul curent. Stimați floreșteni, Consiliul orășenesc a decis să fie efectuate lucrări de reparație pe str. M. Costin 15, 17, 19 (pavarea trotuarelor); I. Neculce (varianta beton-asfalt pe porțiunea de drum de la str. C. Porumbescu în jos); str. Gh. Asachi (varianta beton-asfalt de la drumul de centură până la str. M. Costin). Ca informație, stimați floreșteni, resursele financiare pentru aceste lucrări au fost alocate (de Consiliul orășenesc) în sumă de 2.213.100 lei. Cum credeți că va ajunge suma alocată pentru executarea lucrărilor planificate de Consiliu, când numai proiectul tehnic al str. Gh. Asachi este de peste 8.000.000 de lei? Fiind conștienți că resursele financiare alocate nu sunt suficiente pentru efectuarea lucrărilor planificate și căva străzi vor rămâne fără reparație, Consiliul a refuzat să stabilească succesivitatea străzilor unde vor fi efectuate lucrări de reparație, plasând responsabilitatea către administrația primăriei. Asta presupune că nemulțumirea locuitorilor străzilor unde nu se vor efectua lucrări de reparație să fie îndreptată către primărie, dar nu către Consiliu. Însă, aici este necesar de menționat că decizia în privința lucrărilor de proiectare, construcție, întreținere și modernizare a drumurilor, podurilor și întregii infrastructuri de interes local este de competența consiliului local și nu a primăriei…”
Pentru a vedea ce s-a discutat la ședința din 24 aprilie 2024, vedeți și link-ul de mai jos.