Cum să scapi de praful din casă: remedii eficiente și soluții inovatoare

0
608

Chiar dacă nu sunteți fanul curățeniei perfecte și al curățeniei generale zilnice, cu siguranță că prezența prafului în casă vă deranjează. Acesta este bine vizibil pe orice piesă de mobilier, fiind considerat un simbol al neglijenței, și adesea devine cauza reacțiilor alergice. Nu știți cum să vă ușurați această muncă sisifică? Astăzi, încercăm să vă explicăm de unde se adună și cum să eliminați praful din casă pentru o perioadă lungă de timp folosind mijloace accesibile.

CE ESTE PRAFUL ȘI DE UNDE PROVINE

De fapt, este format din particule extrem de mici de origine minerală sau organică. Dimensiunea particulelor de praf este foarte mică – doar 0,01–10 microni. De aceea, acestea se învârt ușor în aer și pot să nu se așeze pe suprafețe pentru o lungă perioadă de timp.Compoziția prafului este neuniformă. Și chiar poate varia în funcție de sezon. În compoziția prafului pot intra:

  • Resturi descuamate de piele umană şi animală, mătreaţă, păr uman şi animal, fulgi din perne sau de la păsările de companie, polen, diverse bacterii, spori de ciuperci.
  • Polenul plantelor. De obicei devine parte a prafului din apartament în sezonul de primăvară-vară.
  • Un alt izvor de nas înfundat, strănut și ochi roșii sunt componente ale gazelor de eșapament ale autovehiculelor. Dacă locuiți la țară, acestea vor fi mai puține în praf. Dar locuitorii orașelor au parte de ele din plin;
  • Fibrele textile. Când vă îmbrăcați sau acoperiți patul, cele mai fine fire intră inevitabil în aer și devin o problemă enervantă.
  • De asemenea, în compoziția prafului pot intra produsele de activitate vitală ale insectelor și animalelor-parazite: șobolani, șoareci, gândaci, muște, termite și furnici.

Și acum vă vom spune cum să eliminați praful din apartament, astfel încât să nu trebuiască să începeți totul de la zero după doar jumătate de oră.

Dacă cineva din casă suferă regulat de atacuri alergice, începeți să luptați imediat cu praful. În general, chiar el reduce semnificativ calitatea vieții persoanelor sensibile.

CUM SĂ ELIMINAȚI PRAFUL DIN APARTAMENT: INSTRUMENTE PENTRU CURĂȚENIE UMEDĂ ȘI USCATĂ

Pentru ca curățenia să fie rapidă și simplă, puteți folosi următoarele unelte:
Lavete și șervețele din microfibră. Lavetele mari vă ajută să eliminați rapid praful de pe podele, iar cele mici colectează eficient praful acumulat pe mobilă și aparatele electrocasnice. Notabil este că microfibra nu lasă în urmă resturi suplimentare sub formă de fire.

Aspirator cu filtru de apă. Majoritatea modelelor moderne au o funcție utilă de curățare umedă. Aparatul nu ridică praful în aer, ceea ce reduce semnificativ timpul petrecut luptându-vă cu problema.

Șervețele impregnate cu soluție antistatică. Nu lasă urme după utilizare. După ce le folosiți, praful se așază pe mobilă mult mai încet. Sunt excelente pentru curățarea suprafețelor lucioase.

Purificatoare de aer. Dacă filtrul este de calitate, acesta va ajuta la eliminarea prafului din aer. Prin urmare, va fi și mai puțin praf în cameră. Doar trebuie să curățați filtrul cel puțin o dată la trei luni.

REDUCEREA OBIECTELOR CARE SUNT „COLECTOARE DE PRAF”

Aceste „puncte de colectare” a prafului vă sunt probabil bine cunoscute. Poate că sunt decorațiuni interioare plăcute, dar absorb activ particule microscopice, rezultând în creșterea constantă a cantității de praf din casă.

Cel mai bun mod de a vă ușura procesul de curățenie este să reduceți numărul acestor obiecte:

Draperii voluminoase și perdele grele. De obicei, sunt spălate rar, iar acest tip de material absoarbe o cantitate enormă de praf.
Covoare cu fir lung și pufos. Păstrați-le în casă doar dacă sunteți pregătiți să le aspirați temeinic la fiecare 1-2 zile.
Jucării moi. Nu doar acumulează praf, dar și îl răspândesc în aer când copiii interacționează cu ele.
Mobilier vechi și perne din pene. Fie înlocuiți tapițeria canapelelor și covoarelor, fie aspirați-le și bateți-le regulat în aer liber, tratându-le cu soluții de curățare, cum ar fi spray-ul de curățare universal pentru suprafețe și textile din întreaga casă.
Plante cu frunze mari. Acestea acumulează, de asemenea, praf. Dacă nu doriți să vă despărțiți de ele, ștergeți regulat frunzele cu o cârpă umedă sau un burete.
Elemente de decor interior. Diverse statuete, lumânări, flori artificiale, șervețele tricotate – toate acestea complică semnificativ procesul de curățenie. Pentru a elimina praful din casă, reduceți numărul lor la minimul necesar.
Animale de companie. Nu trebuie să vă despărțiți de ele, dar sfatul de a le peria regulat este foarte relevant pentru proprietari. Și nu uitați să le ștergeți lăbuțele după fiecare plimbare în aer liber.

METODE DE COMBATERE A PRAFULUI

Acestea pot fi atât profesionale, disponibile în magazine, cât și remedii casnice. Reducerea prafului se poate face și fără cheltuieli suplimentare:

Alcool. Este baza pentru prepararea unui produs universal de combatere a prafului. Amestecați 1 litru de apă caldă cu 10 ml de alcool medical. Îmbibați o cârpă moale în soluție și ștergeți praful. Se recomandă, de asemenea, să ștergeți suprafața cu o lavetă uscată după aceea.
Sare. Se prepară foarte simplu. O linguriță de sare de bucătărie se dizolvă într-un pahar de apă. Este eficientă doar pentru suprafețele deschise la culoare.
Suc de lămâie. Preparați soluția tăind lămâie în cuburi mici și înmuind-o în 30 ml de ulei vegetal. Lăsați amestecul să stea timp de o săptămână. Apoi turnați peste el un pahar de apă fierbinte și strecurați lichidul printr-o bucată de tifon.
Oțet. Acesta este un remediu ecologic împotriva prafului și se prepară adăugând câteva picături de oțet alimentar în jumătate de litru de apă. Soluția obținută nu va dăuna nici măcar suprafețelor lăcuite sau vopsite. Este ideal să utilizați acest amestec cu un pulverizator, urmat de ștergerea suprafeței cu o cârpă moale și uscată.
Glicerina. Se dizolvă în apă în proporție de 1 la 10. Aplicați soluția pe o cârpă și ștergeți praful. Această compoziție este excelentă pentru curățarea suprafețelor lucioase și este sigură pentru coperțile cărților.
Soluțiile de curățare pregătite acasă sunt cele mai bune când în casă sunt persoane alergice la produsele chimice comerciale. În alte cazuri, produsele de curățare speciale pot fi mai eficiente.

CUM SĂ CURĂȚAȚI CORECT PRAFUL ?

 Există câteva reguli importante care, dacă sunt respectate, vă vor ajuta să eliminați praful din casă:

  • Începeți întotdeauna cu curățenia uscată, apoi continuați cu cea umedă. Altfel, va trebui să repetați același proces de două ori. Mai întâi aranjați obiectele la locul lor, colectați și aruncați gunoiul, schimbați lenjeria de pat, apoi aspirați podeaua și covoarele. Ștergeți toate suprafețele cu lavete umede. Spălați bine părțile deschise ale podelei.
  • Eliminați praful de sus în jos. Astfel, praful nu va avea timp să se așeze pe suprafețele deja curățate.
  • Renunțați la periile de praf. Înainte de a folosi acest accesoriu destul de convenabil, amintiți-vă că acesta își pierde rapid proprietățile antistatice. În cele din urmă, doar va împrăștia praful în întreg apartamentul.
  • Curățați sau schimbați filtrele aspiratorului cât mai des posibil. Când acestea se înfundă, o mare parte din praful colectat de aparat se întoarce în aer.
  • În bucătărie, praful nu este la fel de vizibil, dar acesta este doar pentru că se amestecă cu grăsimea. Prin urmare, este necesar să se facă o curățenie temeinică și aici. Ce este cel mai bine să folosiți pentru a curăța praful în bucătărie? Pentru aceste scopuri se potrivește excelent produsul de curățare anti-grăsime.
  • Utilizați accesoriile speciale pentru aspirator. Aceste a ajută la o curățare mai profundă și permit eliminarea prafului din locurile greu accesibile.
  • Ventilați regulat fiecare cameră și instalați un sistem de ventilație de calitate. Astfel, praful de pe stradă nu se va depune pe mobilierul din casă.

SFATURI UTILE. Aceste recomandări simple vă vor ajuta să luptați eficient împotriva prafului în casă:
Nu uitați să spălați temeinic tot inventarul după curățenie, pentru a evita ca particulele de murdărie să ajungă din nou în aer.
Hainele voluminoase de iarnă ar trebui să fie supuse periodic curățării chimice profesionale.
Când alegeți textile pentru casă (prosoape, lenjerii de pat, fețe de masă), preferați materialele naturale, deoarece acestea atrag mai puțin praful comparativ cu sinteticele. Este recomandabil să achiziționați un aspirator cu filtru de apă, acesta nu permite prafului colectat să revină în aer în timpul curățării.
Amintiți-vă că cea mai mare cantitate de praf se acumulează în spațiile dintre brațele și scaunele canapelelor și fotoliilor, sub pat, dulap și alte piese mari de mobilier (aici sunt utile accesoriile speciale pentru curățarea locurilor greu accesibile).
Dacă intenționați să scoateți praful din mobilierul tapitat, acoperiți-l în prealabil cu o cârpă umedă, astfel încât particulele de praf să nu se împrăștie prin cameră.
Nu uitați de obiectele stocate în dulapuri vitrate, acestea trebuie de asemenea șterse regulat cu lavete umede, de exemplu, cu șervețele umede de curățare, care nu lasă urme.

LUPTA ÎMPOTRIVA PRAFULUI ESTE ESENȚIALĂ PENTRU SĂNĂTATEA FAMILIEI!

Eliminarea la timp a prafului din cameră poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții tuturor membrilor familiei. Aceasta nu doar menține prospetimea și curățenia în spațiul locuit, dar și reduce riscul de a dezvolta numeroase boli respiratorii periculoase. Copiii mici (majoritatea prafului se așază la înălțimi între 0,7 și 1,5 metri de la sol), alergicii și persoanele în vârstă se află în grupul de risc.

Pentru ca curățenia să fie cu adevărat eficientă, țineți cont de aceste recomandări:

Ventilați cel puțin o dată pe zi fiecare cameră din casă;

Începeți curățenia cu aspirarea podelelor și covoarelor, apoi ștergeți mobila și pereții;

O dată la câteva luni, scoateți la aerisit în exterior saltelele, pernele, covoarele și alte articole textile (ideal ar fi să le lăsați la soare sau în frig, astfel distrugând flora patogenă);

De la obiectele inutile este cel mai bine să vă debarasați imediat sau cel puțin să le depozitați pe balcon sau în cămară, dar nu în apartament.

Acumularea prafului în casă poate fi o sursă de boli periculoase. Pentru ca curățenia să fie cât mai eficientă, utilizați lavete umede, produse speciale cu proprietăți antistatice, ventilați regulat spațiul și folosiți accesoriile pentru aspirator pentru îndepărtarea murdăriei din locurile greu accesibile.

Articolul precedentPreședintele Raionului Drochia, Vasile Cemortan, despre primele 100 zile de mandat și planurile pentru următorii patru ani / VIDEO
Articolul următorSfatul Psihologului Mihaela Alexandrov: Rolul crucial al rutinei zilnice în dezvoltarea copiilor / VIDEO

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.