Specialiștii de la organizația britanică de protecție a animalelor Dogs Trust au descoperit, în urma unui studiu amplu la care au participat 4500 de câini, că relațiile dintre câini și pisici într-o gospodărie comună depind de modul în care acestea sunt prezentate una celeilalte.
Observațiile au arătat că peste 90% dintre căței nu sunt încântați de pisici la prima întâlnire, iar cel puțin o cincime dintre stăpâni fac greșeli în acest proces. Pentru a evita conflictele și certurile între animale în viitor, este necesar ca acestea să fie prezentate treptat.
Organizația desfășoară cel mai mare studiu de acest fel, intitulat Generation Pup („Generația Cățel”), în cadrul căruia sunt observați 9500 de câini pe parcursul vieții lor. În cadrul cercetării, echipa a urmărit și interacțiunea dintre 4500 de căței și pisicile de acasă. Rezultatele au fost prezentate la conferința New Scientist Live 2024 din Londra.
Conform studiului, 20,1% dintre stăpâni aduc căței în case unde deja locuiesc pisici. În 18,9% din cazuri, oamenii acordă mai puțin de două ore pentru ca animalele să se cunoască. Aceasta este principala lor greșeală, deoarece, potrivit cercetătorilor, factorii esențiali pentru o coexistență liniștită sunt vârsta cățelului și un proces treptat de cunoaștere. Acest lucru crește șansele ca câinele și pisica să se înțeleagă bine.
Rachel Casey, medic veterinar și specialist în comportamentul animalelor, a subliniat: „Majoritatea câinilor manifestă un comportament nedorit la prima întâlnire cu o pisică, inclusiv agresivitate sau încercarea de a se juca cu pisica, chiar dacă aceasta nu dorește. Doar mai puțin de 10% dintre căței, care au fost prezentați pisicii, s-au comportat calm și relaxat.”
Cum să faci ca o pisică și un câine să se înțeleagă dacă sunt în conflict
Observațiile au arătat că puii de câine sunt mai calmi și mai prietenoși față de pisici atunci când prima lor întâlnire durează nu mai mult de o zi. Animalele trebuie prezentate de mai multe ori și apoi separate pentru o vreme, permițându-le să se obișnuiască treptat una cu cealaltă.
Este deosebit de bine dacă vârsta câinelui este mai mică de 12 săptămâni. Urmând aceste recomandări, între animalele de companie se pot dezvolta relații mai armonioase.
Casey a adăugat că este util să se creeze pentru pisică posibilitatea de a „evada” dacă dorește. De exemplu, să se urce undeva sus, unde se simte în siguranță, în cazul în care simte o amenințare din partea cățelului la primele întâlniri. În același timp, este important să învățați cățelul să fie calm în prezența pisicii. Dar cel mai important sfat, totuși, este „să faceți totul foarte treptat”, a subliniat ea.