Cum s-a sinucis Adolf Hitler în buncărul său de sub Berlin când nu mai putea câștiga războiul

0
304
sursa: pixabay.com

FSB, serviciul de informații al Rusiei și succesorul KGB-ului din perioada Uniunii Sovietice, a desecretizat pentru prima dată materiale din dosarul de anchetă privind sinuciderea lui Adolf Hitler în buncărul său de sub Berlin, relatează TASS. Rusia a desecretizat mărturia luată de forțele sovietice lui Hans Baur, pilotul personal al lui Hitler pe care Armata Roșie l-a capturat în ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, informează HotNews.

Serviciul de presă al FSB notează că pe 2 mai 1945, după capturarea Fuhrerbunker-ului aflat sub Cancelaria Reichului din Berlin, sovieticii au început o documentare minuțioasă cu privire la locurile în care s-ar putea afla liderii naziști.

„Printre martorii ultimelor zile ale Führerului nazist au fost șeful gărzii personale a lui Hitler, Hans Rattenhuber, șeful apărării sectorului ‘Citadela’ (care includea buncărul și Cancelaria Reich-ului) general-maiorul Wilhelm Mohnke, valetul principal Heinz Linge, pilot personal, comandantul escadrilei ‘Führer’ Hans Baur și aghiotantul personal Otto Günsche”, notează documentele declasificate.

Interogarea lor repetată despre circumstanțele morții lui Hitler au fost păstrate în Arhivelor Statului (sovietic și apoi rus), Arhiva Centrală a FSB, precum și în dosare de anchetă separate despre criminalii de război ai Germaniei Naziste. Mărturia pilotului lui Hitler despre ultimele zile ale Germaniei Naziste Publicată pe site-ul FSB, traducerea mărturiei personale a lui Hans Baur a fost preluată din dosarul său de investigație, aflat în arhiva Direcției FSB pentru regiunea Novgorod.

Baur le-a relatat anchetatorilor sovietici că între 8 și 10 ianuarie 1945 a fost chemat de la München pentru a-l vedea pe Hitler, care s-a întors la Berlin din Prusia de Est la începutul lunii ianuarie. „În timp ce se afla în Berlin, Hitler (…) a devenit din ce în ce mai retras, ținându-se departe de toată lumea și petrecând tot timpul în adăpostul lui. Am fost chemat la Hitler doar când mi s-a dat o misiune de zbor sau dacă au vrut să obțină de la mine un certificat despre durata zborului către un anumit loc”, a declarat pilotul.

Potrivit acestuia, Hitler „și-a menținut tot timpul aparența de optimism și încredere în victoria Germaniei” și că anturajul său credea că el mai are mijloacele de obține un deznodământ fericit al războiului cu ajutorul unor arme secrete de o putere fără precedent. Dosarul descretizat de FSB mai arată că în „Statul Major Suprem german au început să apară îndoieli cu privire la oportunitatea rămânerii lui Hitler la Berlin” și că la jumătatea lunii martie s-au făcut pregătiri pentru transferarea centrului său de comandă la Marea Baltică.

Acoliții lui Hitler s-au pregătit pentru o evacuare din Berlin
Baur a relatat că „în aprilie [1945] totul era pregătit pentru o mutare spre nord sau spre sud, la Berghof” în Alpii Bavarezi, unde se aflau casa de vacanță a lui Hitler și un complex impresionant de buncăre construit de secretarul său personal Martin Bormann. Baur a păstrat la Berlin mai multe avioane în cazul în care Hitler ar fi decis să părăsească capitala Reichului.

Până la începutul lunii aprilie, avioanele escadrilei „Führer” au fost staționate la șase aerodromuri din Berlin iar după ce Armata Roșie a traversat râul Oder autostrada de lângă Poarta Brandenburg a fost transformată într-o pistă de aterizare

„În fiecare noapte, 4-5 avioane zburau de la Berlin la Berchtesgaden, încărcate cu dosare, bagaje și oameni. Cel mai dificil lucru a fost să păstrezi legătura cu avioanele și să le duci înapoi”, a spus Baur în mărturia sa.

Ultimul cadou făcut de Hitler pilotului său personal
Hans Baur le-a relatat interogatorilor că l-a văzut pentru ultima oară pe Hitler în ziua sinuciderii acestuia, pe 30 aprilie. Pilotul a spus că liderul Germaniei Naziste l-a invitat în camera lui și i-a prezentat un portret de Rembrandt al împăratului Friedrich atârnat pe perete. Baur însuși a încercat să fugă din Berlin dar pe 2 mai a fost rănit și luat prizonier de Armata Roșie.

SURSA: hotnews.ro


Articolul precedentUn adolescent din Soroca este suspectat că a jefuit un bărbat în plină stradă
Articolul următor  FC Inter surclasează ARF, EFA pierde acasă în fața liderului, iar FC Visoca a fost la un pas de un rezultat mare la Edineț
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.