Cum faci nectar de căpşuni? Cantitatea de zahăr pentru două kilograme de fructe

0
80

A început sezonul căpșunilor, iar aroma lor parfumată poate fi păstrată și peste iarnă cu ajutorul unui nectar delicios și natural. Rețeta este simplă, rapidă și perfectă pentru cei care vor să evite sucurile din comerț, pline de conservanți. Îți arătăm pas cu pas cum să prepari nectar de căpșuni acasă.

Rețeta simplă și naturală de nectar de căpșuni

Pentru a obține un nectar echilibrat ca gust, care să nu fie nici prea dulce, dar nici prea acru, cantitatea ideală de zahăr este de 250 de grame la 2 kilograme de căpșuni. Acest raport permite păstrarea gustului autentic al fructelor, fără a le încărca excesiv cu zahăr.

Ingrediente necesare:

  • 2 kg de căpșuni bine coapte
  • 250 g de zahăr
  • 4-5 crenguțe de mentă proaspătă
  • Zeama de la o jumătate de lămâie

Mod de preparare:

Spală bine căpșunile, curăță-le de codițe și pune-le într-un vas încăpător. Adaugă zahărul și frunzele de mentă. Acoperă vasul și lasă totul la rece, peste noapte, pentru ca fructele să-și lase sucul și să absoarbă aroma mentei. A doua zi, zdrobește fructele ușor cu un zdrobitor de cartofi sau pasează-le în blender pentru o textură mai fină.

Adaugă zeama de lămâie pentru un plus de prospețime și echilibru. Transferă compoziția într-o oală și pune la fiert. Când începe să clocotească, lasă să fiarbă timp de 5 minute, amestecând ușor. După aceea, lasă nectarul să se răcească aproximativ 5 minute. Strecoară lichidul printr-o sită fină sau tifon și toarnă-l în sticle curate și uscate, relatează reteteculinare.ro.

Cum îl păstrezi pentru iarnă

Dacă vrei să te bucuri de parfumul verii chiar și în lunile reci, există două metode simple și eficiente pentru a păstra nectarul de căpșuni în cele mai bune condiții. Poți adăuga câte o aspirină pisată în fiecare sticlă, pentru un plus de siguranță împotriva fermentării, sau poți opta pentru metoda tradițională: sterilizarea sticlelor într-o oală cu apă clocotită, timp de 15 minute.

După fierbere, lasă-le să se răcească lent, în apă, până a doua zi, pentru a evita șocurile termice și a le sigila perfect. Apoi, depozitează-le cu grijă într-o cămară răcoroasă și ferită de lumină, unde aroma căpșunilor se va păstra nealterată. Astfel, în mijlocul iernii, vei putea redeschide o sticlă de vară, plină de culoare și gust.

Alte idei de servire și combinații

Nectarul de căpșuni poate fi savurat ca atare, cu gheață, dar este minunat și ca bază pentru limonade sau cocktailuri naturale. Poți adăuga frunze de busuioc pentru un gust inedit sau amesteca cu alte fructe (zmeură, coacăze, piersici) pentru variații aromate.

Este o băutură sănătoasă, fără aditivi, perfectă pentru întreaga familie! Fă-ți timp într-o după-amiază și prepară o cantitate generoasă, pentru că va fi cu siguranță apreciată.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCum protejezi roşiile şi ardeii din grădină pe timp de caniculă
Articolul următorMeteo. 6 iunie 2025: zi cu mult soare și fără precipitații
OdN
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.