Cum apar măştile care înfrumuseţează sărbătorile?

0
113

În tradiția populară, măștile se poartă cu ocazia sărbătorilor de iarnă şi prezintă personaje reale sau fantastice. Ele contribuie la atmosfera de iarnă când răsună colindele și totodată ele fac cunoscute obiceiurile din strămoși. V-aţi întrebat vreodată cum apar măştile care înfrumuseţează sărbătorile?

Ghidaţi de acest gând, am mers în ajunul Târgului de Crăciun în satul Vădeni, unde s-a desfăşurat un atelier de confecţionare a măştilor. Meşterii de acolo ne-au povestit în detalii cum decurge procesul de la idee până la o mască gata de scenă. „Pregătim măşti pentru parada de la Târgul de Crăciun şi în spectacolul din cadrul Festivalului, ”De urat v-am tot ura””, ne-a comunicat Simion Lungu, conducător artistic Ansamblul folcloric Ţărăncuţa, care s-a şi apucat de treabă alături de colega lui, bibliotecara Galina Negoiţă.

Sunt diverse tehnici prin care poţi confecționa o mască, dar cei de la Vădeni au ales să confecţioneze prin tehnica papier-mashe, ceea ce presupune conferirea unei forme prin lipirea mai multor straturi de hârtie cu clei, până la obţinerea unui strat dens, rezistent. Cel mai bine posedă această tehnică doamna Vera Samson, directoarea grădiniţei din localitate şi pictor scenograf la Teatrul de păpuşi Ţăndărică de la Casa de cultură Vădeni. „Este un lucru foarte migălos. Întâi de toate, modelăm din plastilină chipurile personajelor dorite, apoi pe acest chip lipim cu clei şase straturi de ziar. Fiecare strat se usucă, doar după asta se aplică următorul. După ce se usucă bine ultimul strat, scoatem masca de pe baza din plastilină şi o şlefuim bine cu glass paper, după care masca rămâne netedă, iar culorile se aşează mai bine”, povesteşte doamna Samson. În final, meşterii colorează masca, etapă după care aceasta capătă chipul şi expresia dorită. Ulterior, potrivit fiecărei măşti, este confecţionat şi un costum pe măsura actorului care va interpreta rolul.

Galina Negoiţă, bibliotecara din sat, ne-a demonstrat, alături de colegi, pas cu pas cum se creează o mască. „Îmi place mult această activitate, în general îmi place lucrul manual, creativ. Măştile nu sunt greu de realizat, dar e lucru migălos şi necesită răbdare şi dorinţă”, menționează meşteriţa.

Pentru echipa noastră şi cititorii Observatorului de Nord oamenii de cultură din Vădeni au creat o mască pentru Vulpe, căreia i-au potrivit şi un costum pe măsură, cu blană bogată, demnă de o roşcată din poveşti, de asemenea i-au redat culoare nasului Vânătorului, care, probabil, s-a sluţit umblând prin câmpuri, după iepuri.

Alte personaje apărute în atelierul din Vădeni, gata de sărbători sunt: Doctorul, Moşneagul, Capra, Baba ş.a.


Articolul precedentOraşul Soroca – locul IV în ceea ce priveşte numărul de locuitori!
Articolul următorNU „trageţi” în DOCTORI!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.