Crește riscul de violență asupra copiilor și femeilor în pandemie: unde pot apela victimele?

0
167
Foto: pixabay.com

Pe timp de pandemie, femeile și copiii sunt supuși unui risc mai mare de violență din partea partenerilor agresivi. O spun organizațiile care oferă sprijin specializat victimelor violenței. Astăzi, când autoritățile recomandă populației să nu iasă din casă, femeile sunt lipsite de posibilitatea de a apela serviciile de suport, informează IPN.

Violeta Andriuță, avocată în cadrul Centrului de Drept al Femeilor, a declarat că, în perioada de carantină, numărul apelurilor din partea victimelor violenței nu a crescut. Avocata nu exclude probabilitatea că victimele violenței domestice suferă în tăcere și se tem să solicite ajutor, mai ales acum când nu cunosc, dacă se pot adresa undeva după ajutor.

Violeta Andriuță a menționat că în această perioadă Centrul oferă servicii de consultare juridică, psihologică și socială on-line și de la distanță și că în ultimele două săptămâni au beneficiat de sprijin peste 40 de femei, dintre care patru au reușit să obțină ordonanță de protecție.

Telefonul de încredere pentru victimele violenței în familie este 0 800 8008 și funcționează în regim de 24/24, 7 zile din 7, gratuit și confidențial. De asemenea, Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 va recepționa și redirecționa apelurile privind necesitatea intervenției în cazurile de violență în familie.

Centrul de Drept al Femeilor oferă servicii de plasament pentru victimele violenței în perioada de carantină, când centrele de plasament și-au sistat activitatea. Centrul pune la dispoziția femeilor apartamente cu 1, 2 sau 3 odăi, în funcție de caz, unde femeile cu copiii lor se simt în siguranță. Totodată, victimele sunt asigurate cu minimul necesar de existență și servicii medicale, la necesitate.

Sursa: IPN


Articolul precedentVIDEO: Angela Rusnac răspunde la acuzații și povestește cum sunt tratați pacienții cu COVID-19 la Soroca
Articolul următorÎncă o soroceancă a decedat de Covid-19
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.