Ciupercile pot fi periculoase!

0
57

Maximă prudenţă la consumul de ciuperci! Asta ne îndeamnă colaboratorii Direcției Situaţii Excepţionale Soroca (DSE), care recomandă să nu consumăm ciuperci procurate din locuri neautorizate și să nu le culegem din pădure dacă nu cunoaștem bine ciupercile comestibile, întrucât acestea ar putea fi otrăvitoare.

„Este recomandat ca în această perioadă să fie evitat consumul ciupercilor, deoarece, cu toate că au multe proprietăţi benefice, există riscul ca ele să devină dăunătoare sănătăţii şi chiar toxice. Din nefericire, an de an, consumul de ciuperci face victime chiar şi în rândul celor mai buni cunoscători ai speciilor comestibile”, a menţionat Eugen Doga, inspector DSE. Potrivit specialistului, deseori, intoxicarea se produce chiar şi cu ciuperci comestibile, atunci când se recoltează în stare prea avansată de maturizare. Simptomele intoxicaţiilor cu ciuperci: stări de greaţă, vomă, creşterea ritmului respiraţiei, transpiraţie, salivaţie abundenta, ameţeli, slăbiciune, dereglări de vedere, îngustarea pupilelor, dureri abdominale, diaree puternica uneori cu sânge şi mucozităţi, pot apărea la 2-15 ore. De la începutul anului curent pe teritoriului raionului Soroca a avut loc un caz de intoxicaţie cu ciuperci, în rezultatul căruia au fost internate 8 persoane, inclusiv 4 minori.

Cum acordăm primul ajutor?

Imediat solicităm salvarea. Până la sosirea medicului persoana trebuie să bea 2-3 litri de apă pe care o va vomita. Procedura se repetă până ce iese din stomac apa curată. După aceasta se poate face o clismă, se vor da apoi 4-5 tablete de cărbune medicinal şi un ceai rece.

E bine să ştii!

Ciupercile se consumă tinere şi în stare foarte proaspătă. Procuraţi ciuperci din locuri autorizate. Nu consumaţi ciuperci crude. Nu consumaţi ciuperci care au baza piciorului în formă de bulb.

Articolul precedentFotografia Zilei – O zi de toamnă hrănește un an
Articolul următor„Câmpul gamma” de la Oniţcani

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.