Ce să faci să nu mai plângi când tai ceapă. Trucul care te scapă de lacrimi pentru totdeauna

0
111

Cu siguranță vi s-a întâmplat de multe ori să plângeți în timp ce tocați ceapa. Este destul de enervant acest lucru, mai ales că lacrimile dau și dureri de ochi. Atunci când este tăiată, ceapa eliberează un compus chimic în aer. Ce să faci să nu mai plângi când tai ceapă. Trucul benefic pentru toate gospodinele!

Ce să faci să nu mai plângi când tai ceapă

Atunci când tăiați ceapă, inevitabil ne curg și lacrimile. Acest proces se întâmplă datorită anumitor compuși chimici care sunt eliberați din ceapă, cauzând iritarea nervilor din jurul ochilor, adică glandele lacrimale. Mai exact, acești compuși sunt formați din metionină și cistină.

Așadar, atunci când tăiați ceapă cubulețe, celulele legumei eliberează acești compuși în aer. Această substanță irită instant nervii din jurul ochilor. De precizat că ceapa mai dulce, precum ceapa roșie sau șalota, nu ustură atât de rău, în comparație cu ceapa galbenă sau albă, care irită rapid ochii. Totuși, experții susțin că există un truc eficient care te poate scăpa de lacrimi atunci când tai ceapa.

Țineți ceapa la congelator timp de 10 minute

Drept urmare, înainte de a vă apuca să tăiați ceapa, țineți-o la congelator timp de 10 minute. Astfel, o ceapă rece degajă gaz la o rată mai mică comparativ cu ceapa ținută la temperatura camerei, fără a avea efecte asupra gustului. Pentru o tăiere mai ușoară a cepei, pune-o la congelator sau la frigider înainte de a o tăia.

Mai mult de atât, dacă țineți ceapa în jos pe tocător, după ce ați tăiat-o pe  jumate, asta ajută la prevenirea contactului gazelor iritante cu ochii. Ideea este să nu lăsăm gazul iritant să pătrundă în ochii.

Trebuie să reduceți cantitatea de gaz eliberată

Tot ce mai puteți să faceți este să reduceți cantitatea de gaz eliberată din ceapă. Drept urmare, cu cât pereții celulari sunt mai puțini rupți când gătiți cu ceapă, cu atât mai puțin gaz iese din această legumă. Cel mai bun mod este folosirea unui cuțit ascuțit și de bună calitate, care va diminua gazele care ies din ceapă.

Un cuțit ascuțit trece ușor prin ceapă, ceea ce va face ca celulele să nu fie atât de agresate încât să elibereze o cantitate enormă de gaz, care să irite ochii. Pentru ceapa mai mică, poți utiliza un cuțit ascuțit, dar cu o lamă mai mică. În caz contrar, dacă cuțitul produce o tăietură zimțată, lama ar trebui mai întâi ascuțită.


  • ETICHETE
  • EC
Articolul precedentCum să dormi ca să încetinești procesul de îmbătrânire
Articolul următorAșa urma să fie amenajat centrul orașului Soroca în urma cercetărilor istorice
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.