Cătina de Botoșani: Afacerea de un milion de euro a unei tinere antreprenoare / VIDEO

0
102

Opt hectare de cătină, plantate în linii drepte și doldora de rod, am admirat în apropiere de Botoșani, dar mai precis în comuna Curtești. Tânăra antreprenoare Diana Poleac a avut ideea de a ieși pe piață cu un produs 100% natural, sucul de cătină. Valoarea proiectului său, finanțat cu fonduri europene, este de un milion de euro, dintre care 90% reprezintă fonduri nerambursabile oferite de Uniunea Europeană.

„Noi am obținut finanțarea prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin AFIR – Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale. A fost o oportunitate pe care nu puteam să o ratăm,” explică Diana.

„Din start, ideea a fost să avem o plantație ecologică. Am investit cam 200.000 de euro din fonduri proprii pentru achiziția terenului, dar restul proiectului a fost realizat aproape integral cu fonduri europene. Altfel, nu ar fi fost rentabil să facem totul din resurse proprii,” continuă antreprenoarea.

Tatăl său,a avut un rol important în acest proiect, el fiind inginer silvic,cunoaște proprietățile cătinei, apreciată pentru conținutul său bogat de nutrienți. „Cătina este un super-fruct, cu de 10 ori mai multă vitamina C decât portocala. Nu suntem singurii din România care am ales această cultură.”

Diana este foarte atașată de acest proiect și, deși fabrica de sucuri a început să funcționeze abia în 2021, planurile ei sunt ambițioase. „Suntem la început, dar intenționăm să ne extindem. În prezent, mai mult exportăm cătina, însă ne dorim să investim și în marketing, să utilizăm mai mult din producție pentru fabricarea sucurilor și să creștem capacitatea de procesare.”

„Ne-a fost de mare ajutor și o firmă de consultanță, fără de care nu știu dacă ne-am fi descurcat. Cred că e important să știi că, atunci când apelezi la fonduri europene, mai ales pentru proiecte de această anvergură, e bine să ai sprijinul unor specialiști,” explică ea.

În prezent, echipa de la afacerea de cătină numără opt persoane, dintre care trei se ocupă de management și administrare, iar ceilalți se ocupă de îngrijirea plantației, de operarea utilajelor și de alte activități curente.

Plantația include două soiuri de cătină – Clara și Mara, împreună cu Andros, un soi polenizator. „Clara este un soi mai bogat în uleiuri, în timp ce Mara are un conținut mai ridicat de caroten și vitamina C. Clara produce mult mai bine, ajungând la 24 de tone pe hectar, în timp ce Mara produce undeva la 18-19 tone pe hectar.”

Procesul de recoltare și prelucrare este riguros și se desfășoară într-o hală special amenajată. Fructele sunt selectate manual, congelate rapid la minus 34 de grade, apoi sunt procesate cu echipamente speciale pentru a elimina crenguțele și impuritățile, lăsând în urmă doar fructele perfecte.

„Din cătină producem suc și nectar, ambele fiind foarte bune pentru întărirea sistemului imunitar. Nectarul se poate consuma atât diluat, cât și ca atare, fiind un produs foarte concentrat,” concluzionează Diana Poleac, entuziasmată de viitorul acestei afaceri ecologice și sustenabile.

 


Articolul precedentCorupția din Primăria Soroca este subiectul unui nou film serial / VIDEO
Articolul următorFALS: Cuplurile căsătorite, care nu au copii, vor fi amendate

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.