Când 200 de milioane de lei sunt doar … „praf în ochi”

0
164

 Ieri, Guvernul a decis să acorde 200 de milioane de lei producătorilor agricoli, din bugetul de stat, pentru acordarea compensației parțiale a accizei la motorină. La rânful ei, Asociația „Forța Fermierilor” și-a manifestat indignarea referitor la conținutul Regulamentului privind compensarea parțială a accizelor la motorină.

  Ba mai mult,  Asociația „Forța Fermierilor” anunță că, începând cu săptămâna viitoare, demarează consultările cu fermierii în vederea organizării protestelor. „Suntem indignați că propunerile noastre conceptuale pentru acest document practic au fost ignorate. Constatăm că executivul a încălcat legea deofshorizării din 27 noiembrie 2020, care interzice subvenționarea întreprinderilor ai căror fondatori, acționari, asociați, administratori, beneficiari efectivi sunt înregistrați sau au reședința în jurisdicții care nu implementează standarde internaționale de transparență.

Așadar, agroholdinguri, care sunt controlate din ofshoruri și care dețin zeci de mii de hectare, chiar dacă s-ar descurca fără susținerea statului, vor fi beneficiarii acestui Regulament de rambursare parțială a accizelor. Drept urmare, suma sprijinului financiar, alocat agricultorilor, este una foarte mică, deși dacă ar fi fost acceptat conceptul asociației noastre, era posibil de restituit întreaga suma accizului fermierilor mici și mijlocii în valoarea de 2,52 lei per litru.

Evident că în situația cănd motorina la moment se procură cu aproape 27 lei per litru, compensarea la mai puțin de 3 procente din valoarea combustibilului este considerată de foarte mulți producători agricoli drept praf în ochi.

Autorii Regulamentului, la fel, nu au acceptat ideea noastră a unificării normei consumului motorinei la hectar și a lăsat un mecanism de calcul foarte sofisticat pentru fiecare grup de culturi agricole separat. Nu putem explica logica autorităților la stabilirea perioadei de aplicare a Regulamentului, cănd se propune compensarea accizului pentru motorina, procurată din data intrării în vigoare a actului normativ respectiv și nu pentru combustibilul, cumpărat în întregul an calendaristic 2022.

În acest context, Asociația «Forța Fermierilor» insistă asupra modificării Regulamentului menționat și anunță că începând cu săptămâna viitoare demarează consultările cu fermieri în vederea organizării protestelor”, se arată în comunicatul emis de această Asociație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.