Bruxelles ne întinde o mână, iar noi… dăm cu piciorul

0
37

Săptămâna trecută un grup de jurnalişti din presa locală, printre care şi subsemnatul, am participat la o vizită de studiu în Bruxelles, oferită de Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. Printre întâlnirile pe care le-am avut în Capitala UE au fost şi cele cu europarlamentarii Andi Cristea, Rebecca Harms, Petras Austrevicius şi Jacek Saryusz-Wolski.

Calea spre Uniunea Europeană pe care a ales-o şi Republica Moldova aduce schimbări, au menţionat în timpul discuţiilor aleşii europeni, dar politicienii noştri nu ar trebui să se limiteze doar la vorbe. Uniunea Europeană susţine Republica Moldova, aceasta o demonstrează sutele de proiecte cu finanţare europeană realizate în satele şi oraşele noastre, semnarea acordului de asociere, liberalizarea regimului de vize şi multe altele. Dar ce facem noi pentru ca să fim mai aproape de Uniunea Europeană? Este o întrebare care, privită prin prisma rezultatelor alegerilor prezidenţiale, nu ştiu ce răspunsuri ar mai avea.

parlamentul-european

Întâlnirea cu Andi Cristea, europarlamentarul din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European, a fost off-the records (persoana roagă jurnaliştii să nu înregistreze şi publice discuţiile — n.a.) pentru ca demnitarul să poată fi mai liber în exprimări. A urmat o întâlnire cu Rebecca Harms, copreşedinta Grupului Verzilor/Alianța Liberă Europeană. Aceasta ne-a spus că iniţial credea că în Republica Moldova situaţia este mai bună decât în Ucraina. “Faptul că în statul vostru totul este controlat de o singură persoană înseamnă că situaţia este foarte rea. Am fost surprinsă de oligarhia şi de tot ce se mai întâmplă în Republica Moldova, de furtul banilor publici, semn că totul este grav. Uniunea Europeană este o oportunitate pentru Republica Moldova, iar Rusia nu poate fi partener, deoarece această ţară este de asemenea una oligarhică şi coruptă şi nu vă va putea ajuta să rezolvaţi aceste probleme. Uniunea Europeană este gata să ajute Republica Moldova pentru a merge pe această cale, dar trebuie şi voi să găsiţi soluţii”, ne-a declarat Rebecca Harms.

rebecca-harmsRebecca Harms, Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană: “Fiecare dintre voi trebuie să contribuie la lupta cu corupţia şi a sistemului oligarhic, numai împreună putem face acest lucru. Situaţia nu se va schimba într-o zi sau două, dar pas cu pas putem contribui la combaterea corupţiei şi a oligarhilor. Uniunea Europeană este gata să vă ajute, dar reformele trebuie implementate de Guvernul Republicii Moldova”

Vicepreşedintele Grupului Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa Petras Austrevicius este încrezut că dacă vom implementa acordul de asociere situaţia se va schimba spre bine. “Uniunea Europeană vă consideră o ţară parteneră, care a luat decizia să-şi dezvolte relaţia cu noi. Fiind un stat asociat la UE, înseamnă că raporturile sunt multilaterale, inclusiv politice, juridice și economice. Acordul de asociere este un document foarte important şi are totul ce este necesar pentru ca RM să se dezvolte în următorii zece ani. Dacă statul vostru va implementa acest acord, iniţiind reforme naţionale bazate pe acest document, atunci peste 10 ani nu veţi recunoaşte Republica Moldova”, afirmă Petras Austrevicius. Europarlamentarul mai spune că în lupta cu sistemul corupt putem lua exemplu de peste Prut. “România este un model excelent în lupta cu corupţia. Această ţară a fost la coadă în domeniul corupţiei, dar după ce au fost create instituţii independente şi au apărut experţi şi diverse personalităţi, inclusiv din politică, şi au spus că vor să lupte cu acest flagel, noi vedem în România un exemplu bun, fiind o ţară care vrea să scape de corupţia sistemului. Ştiind ce legături istorice sunt între Republica Moldova şi România, aveţi de la cine prelua un exemplu bun”.

jacek-saryusz-wolskiJacek Saryusz-Wolski, Grupul Partidului Popular European: “În prezent Republica Moldova este în grupul celor trei ţări din Parteneriatul Estic care au mari realizări, alături de Ucraina şi Georgia. Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană conţine acest regim liberalizat de vize. Celelalte trei ţări care au ales cursul spre Rusia sunt Belarus, Azerbaidjan şi Armenia. Cu Igor Dodon Republica Moldova se va alătura acestor ţări pro-ruse. Alegerile prezidenţiale din 13 noiembrie nu sunt dintre Maia Sandu şi Igor Dodon, dar dintre Europa şi Asia. Este o alegere dintre civilizaţii. Noi vom accepta orice alegere, şi dacă nu este vorba de Europa vom regreta profund. Aveţi o oportunitate, dar nu o obligaţie”.

Jacek Saryusz-Wolski, vicepreşedintele celui mai influent partid european — Grupul Partidului Popular European, a subliniat că dacă politicienii moldoveni care au susţinut cursul european au făcut şi greşeli, nu înseamnă că această cale este una greşită. “În caz dacă va câştiga Igor Dodon vor fi schimbări în politica externă a republicii voastre, fiindcă acest politician are preferinţa de a adera la uniunea euro-asiatică şi va privi spre Rusia. Igor Dodon înseamnă finalul visului european şi al acordului de asociere. Vreau să vă mai spun că Iurie Leancă este marea noastră dezamăgire. El nu a urmat cursul european, nu a realizat ceea ce a promis şi a făcut o alianţă stranie. Astfel că noi nu mai vedem viitorul dumnealui în familia Partidului Popular European, chiar dacă el foloseşte numele PPE Moldova şi logotipul pentru care nici măcar nu a solicitat permisiunea noastră de a-l utiliza. Persoana care ar garanta cursul european al ţării este Maia Sandu. Republica Moldova ar fi bine să urmeze calea europeană, altfel totul se întoarce spre uniunea sovietică”, ne-a zis parlamentarul în preajma turului doi al alegerilor.

petras-austreviciusPetras Austrevicius, Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa: “Poate cuiva i se parte că Republica Moldova stă pe loc ca o corabie ancorată pe o apă stătătoare, dar nu este aşa. Lucrurile merg înainte, sunt schimbări bune, deşi totul nu este atât de rapid cum am vrea noi sau voi. Direcţia este în aprofundarea relaţiilor noastre. Atunci când se vorbeşte despre Republica Moldova neapărat se pune pe tapet criza bancară şi miliardul furat, fiindcă a fura un miliard este mult. Pentru aceasta trebuie minte, pregătiri şi legături, banii aceştia nu i-au furat cu valiza. Într-o valiză nu încape atâta. Au fost multe valize, iar găsirea lor, a celor care le-au umplut cu bani şi le-au luat, ar fi ceva”.

Cât priveşte lupta cu corupţia, europarlamentarii ne-au zis că se vor vedea schimbări atunci când în loc de a fi prins sporadic câte un peştişor să fie aduşi zilnic în faţa instanţei rechini, care să fie judecaţi pentru crearea reţelelor de corupţie.


Articolul precedentDacă doreşti să sapi o fântână…
Articolul următorAFR Soroca a ocupat locul III la Cupa Regiunilor UEFA
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.