Bine ați venit la Soroca: rute turistice pentru oaspeți străini

0
955

Ținutul Sorocii este apreciat pentru atracțiile turistice de aici, atât pentru cele foarte populare, cât și pentru cele cunoscute și vizitate de mai puțini turiști. Și fiindcă pandemia le-a stricat multora planurile de vacanță, noi vă propunem să le adaptați situației și să beneficiați de călătorii acasă, prin frumoasele locuri din preajma noastră. Redacția “Observatorul de Nord” vine cu câteva rute turistice adaptate pentru diferite categorii: familii cu copii, gașcă de tineri, turiști seniori, pelerini, excursii pentru copii, străini care ne vizitează și excursii pietonale. Dar pentru ca să le prezentăm oaspeților noștri ce avem mai frumos, bine ar fi să le cunoaștem mai întâi noi…

Atunci când vă vor veni în musafirie oaspeți de peste hotare, mai ales după ce scăpăm de pandemie, bine ar fi să le arătăm ce avem mai frumos în regiune. Ca gazde bune, am putea să-i ducem nu doar la Cetatea medievală și Lumânarea Recunoștinței, dar, în funcție de timp și preferințe, le mai puteți arăta și alte atracții turistice pe care să le țineți minte mult timp. Despre unele am scris anterior, altele urmează încă să le descoperiți.

Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca
Această instituție prezintă interes atât pentru localnici, cât și pentru oaspeții Sorocii, mai ales pentru cei de peste hotare care pot afla istoria regiunii și pot vedea diferențe sau similitudini cu tradițiile lor. Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca, la fel ca și vechiul edificiu din preajmă al muzeului, sunt însăși exponate ale patrimoniului arhitectural de odinioară. 

Muzeul găzduiește atât expoziții permanente, cât și temporare, cu piese de colecție, fotografii și uneori cu lucrări inedite ale altor muzee din republică. Expoziția de bază este constituită din sute de exponate, unele dintre acestea ascund istorii inedite povestite de colaboratorii muzeului, cum ar fi batoza de curățit mălaiul, coșul din paie de la Băxani, râșnița de la moară, teascul lui Cozma Pșenicnîi din Șeptelici și multe altele. Aici aflați despre meșteșugurile de altădată și istoria pe care nu o găsiți în cărți. Deși muzeul este unul mic, aici chiar ai ce vedea și ce afla.

PUBLICITATE / Casa mare a restaurantului “Cetatea Veche”
Savurează vara la terasa restaurantului și comandă specialitatea casei — înghețata prăjită! Sau poți intra în Casa mare a restaurantului, unde aveți parte de bucătăria națională cu babă albă și neagră ca la nord, sărmăluțe delicioase, mămăliguță cu friptură sau pește, plăcințele cu brânză sau vișine și tot felul de bucate ca la mama acasă. Îți oferim protecție maximă și siguranță, implementând toate măsurile de precauție!

Cartierul romilor din dealul Sorocii
Cartierul romilor din dealul Sorocii este popular în special printre turiștii străini care vin la Soroca. Aceștia sunt fascinați de palatele ridicate aici și de locatarii lor, care sunt tot mai deschiși în ultimii ani pentru turiști. Cartierul romilor este inedit mai ales prin faptul că istoria acestei etnii este legată de legendarele șatre cu care hoinăreau prin lume. 

Iar aici, la Soroca, în loc de tradiționalele șatre s-au ridicat ditamai castele, unele frumoase, altele kitsch-ioase, dar la fel de impresionante. Tot pe dealul Sorocii pot fi vizitate copiile celebrelor edificii ca Teatrul Bolșoi din Moscova, Bazilica Sfântului Petru din Vatican și Capitoliul din Washington. Pentru câțiva lei, deși este acceptabilă orice valută populară, vi se “citește” viitorul în palmă sau aflați ce vă prezic cărțile despre soartă.

PUBLICITATE / La “Popasul îngerilor”
Oaspeții străini care ajung în Soroca pot merge într-o plimbare pe jos, de la Cetate mai la vale, la havuzul cunoscut ca “Popasul îngerilor”. Aici vor vedea un havuz deosebit, unde băștinașii obișnuiesc să facă fotografii. Complexul turistic mai dispune, pe lângă acest havuz, de hotel, bazin și un prânz gustos pentru cei care știu să aprecieze o bucătărie bună ș.a. Sunteți mereu bineveniți aici!

Pe urmele comunității evreiești de altădată
Târgul Soroca a cunoscut, de-a lungul ultimelor secole, o creștere impresionantă a comunității evreiești și un regres la fel de rapid. Au fost ani în care numărul evreilor în Soroca era mai mare decât al băștinașilor, iar pe lângă cele trei sinagogi în oraș mai erau vreo douăzeci de case evreiești de rugăciuni. La Soroca au existat o baie evreiască, un spital evreiesc, care în perioada interbelică avea 40 de paturi, şcoala primară evreiască „Talmud-Tora”, o școală evreiască medie de băieţi, un liceu evreiesc, o pepinieră a societății evreiești și altele. 

Cei interesați de istoria comunității din Soroca pot merge pe străduțele de altădată unde se găseau acele clădiri sau dughenele comercianților evrei, iar popasul principal al fi Sinagoga și cimitirul evreiesc din dealul Sorocii. Ce-i drept, în Sinagoga din centrul orașului, care în perioada sovietică găzduia antrenamentele sportivilor locali, rar pot fi oficiate servicii divine pe motiv că, după tradițiile evreiești, trebuie să fie prezent cel puțin minianul, adică minim 10 oameni, altfel este interzis să se facă rugăciunile.

PUBLICITATE / Hotel “Central” ***
Cei care au nevoie la Soroca de servicii de cazare pot opta pentru Hotel “Central” ***, aflat în centrul municipiului, la distanță favorabilă față de atracțiile turistice de la noi. Hotelul pune la dispoziția clienților un restaurant, o sală de conferințe, iar pentru cei care au mers toată ziua în excursie sauna finlandeză și sauna turcească sunt tocmai bune. Vă așteptăm!

La atelierul lui Ion Lozan din Cosăuți
Ion Lozan face parte din dinastia unor pietrari din satul Cosăuți. De vreo trei decenii este nedespărțit de atelierul său de sculptură, unde blocurile de piatră se transformă în lucrări de artă. Nu se mulțumește cu nivelul la care a ajuns și mereu tinde spre ceva și mai sofisticat, iar lucrările sale au trecut demult Nistrul și Prutul. 

Aici puteți vedea cum piatra este modelată de mâinile meșterilor și puteți afla istoria acestui meșteșug din Cosăuți de pe timpul când oamenii aduceau piatra cu carul tras de boi. La fel puteți afla câte ceva din arta sculpturii, secretele meseriei și să vă convingeți că aici chiar și calculatoarele au fost “dresate” să sculpteze. La fel puteți vizita și alte ateliere din preajmă, pentru a vedea cum acest meșteșug a devenit cartea de vizită a localității.

PUBLICITATE / “Popasul pescarului” de la Vădeni
Zona de odihnă “Popasul pescarului” de la Vădeni poate fi locul perfect de odihnă pentru cei care vor o vacanță altfel. Departe de localitate și de curioși, iazul de la Vădeni a fost amenajat special pentru o odihnă în sânul naturii. Pasionații de pescuit își pot încerca aici norocul, că poate prind vreun pește de aur, deși, la sigur, vor avea cel puțin câțiva pentru mămăligă. Ceilalți se pot desfăta la grătar ori să se odihnească la umbra copacilor. Totodată, aici aveți unde practica jocuri sportive pe iarbă și plimbatul pe iaz cu barca.

PUBLICITATE / Baza de odihnă „VISOMIEV” de la Cosăuți

Baza de odihnă “VISOMIEV” din satul Cosăuți este situată pe malul Nistrului, fiind locul perfect pentru un weekend în natură cu oaspeții dragi. Oferă cazare confortabilă, foişoare pentru diverse evenimente, grătar, cuptor, havuz, teren de joacă pentru copii. Aici sunt spații de cazare în rulote, pot fi închiriate foișoare, iar doritorii pot beneficia de unele oferte ca plimbarea cu trăsura ori cu barca pe Nistru. Vă așteptăm cu drag!

 

Vedeți AICI și alte rute turistice din raionul Soroca. Rubrică realizată în parteneriat cu Agenția de Turism “Valentina Tur”.


Articolul precedentAcțiunile S.A. „Drumuri – Soroca” sunt scoase la privatizare
Articolul următorÎncă un sorocean a decedat de Covid-19
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.