Prețul pe care îl propun fabricile producătorilor pentru un kilogram de mere depinde de costurile logistice și de cantitățile livrate. Acest fapt explică diferența de prețuri în diferite regiuni ale țării. Subiectul a fost discutat astăzi, 18 septembrie, în cadrul unor audieri publice în comisie parlamentară,  transmite IPN.

Ministrul agriculturii, dezvoltării regionale și mediului, Georgeta Mincu, a remarcat că, din informațiile pe care le are, producătorii au sistat livrarea merelor către fabrici. În țară există doar patru companii de procesare, iar capacitățile acestora sunt reduse. Cât privește exporturile, mere sunt livrate în peste 30 de țări.

Președintele Asociației Producătorilor de Conserve „Speranța-Con”, Ivan Sandic, susține că fabricile au capacitatea să proceseze întreaga cantitate de mere care este îndreptată acolo. Estimativ, cinci mii de tone pe zi. Potrivit prognozei Moldova Fruct, producția de mere din acest an va alcătui 700 de mii de tone, dar deja se vede că va fi mai mică. Ivan Sandic mai spune că la începutul sezonului prețul de achiziție a merelor era de 1,07 lei per kilogram. Fabricile au început a mări treptat prețul. În livadă acum se oferă de la 1,80 la 2,0 lei per kilogram.

Directorul asociației menționează că majoritatea merelor ajung la export pentru că piața locală are capacitate mică consum. El consideră că una dintre soluții ar fi adoptarea prevederilor legale care să impună ca 50% din producția pe raft să fie autohtonă.

Nicolae Ciubuc, fost ministru al agriculturii și membru al Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, spune că în acest an, față de anul trecut, în plan regional volumele de producție recoltate sunt mai mici, cu circa 20%. Chiar și așa există pericolul de supraproducție. Una din soluții ar putea fi compensarea costului fiecărui kilogram de către stat.

Directorul Oficiului Viei și Vinului, Gheorghe Arpentin, s-a referit la producția de struguri. El a remarcat că o problemă care persistă este că 70% din vinul produs din strugurii moldovenești este exportat în vrac și doar 30% în butelii. Din vinurile care merg în vrac, majoritatea ajung în Belarus și Georgia, țări care mențin prețuri destul de joase.

Cât privește prețurile la struguri, directorul OVV menționează că anul trecut pentru soiurile de calitate s-au oferit 4-4,5 lei, iar pentru alte soiuri – 2-2,5 lei per kilogram. Anul acesta soiurile de calitate costă 3-4 lei, celelalte se mențin la prețul anului trecut. Anul trecut au fost colectate 730 de mii de tone de struguri în total, dintre care 445 de mii de tone în gospodăriile țărănești. Anul acesta s-a estimat 460 de mii de tone din gospodării. Dar pentru că a fost secetă, recolta se reduce cu 25%. Cele 88 de companii care procesează strugurii au prelucrat anul trecut 277 de mii de tone.

sursa IPN

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.