Au fugit de la lecții la “proteste”, printre elevii de la colegiile din Soroca sunt și minori

0
1725

Mai mulți elevi de la colegiile din Soroca, printre care și minori, sunt printre zecile de soroceni care au plecat marți dimineața de la Soroca la “protestul” de la Chișinău. O parte dintre elevi au mințit profesorii că nu vin la lecții fiindcă-s bolnavi, dar au fost deconspirați în secvențele video. Între timp poliția cercetează aceste fapte “pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, ne-a comunicat Svetlana Talpă, ofițer de presă al IP Soroca.

“Am vorbit a doua zi cu elevii noștri care în loc să vină la lecții, au plecat la Chișinău, și au zis că au mers să facă “copeici”, ne-a comunicat Constantin Nesterenco, directorul Colegiului Tehnic Agricol din Soroca. Noi am privit secvențele video secundă cu secundă și am recunoscut în imagini șase elevi de-ai noștri, dintre care doi sunt minori, de 16-17 ani. În aceiași zi am sunat la părinții, unii nu știau că aceștia nu-s la lecții și au plecat la Chișinău, alții spunea că au fost anunțați de copiii lor că sunt bolnavi. Ei mi-au spus că au făcut câte 400 de lei, le-am lămurit totodată că nimeni niciodată nu dă bani degeaba”.

Printre elevi sunt trei care învață la Colegiul de Arte “Nicolae Botgros”. “După acest caz am avut Consiliul Administrativ și am discutat cu acești elevi care au plecat de la lecții la proteste, ne-a informat Emilian Guțu, directorul Colegiului de Arte “Nicolae Botgros”. În timpul orelor noi răspundem de ei, noi le-am explicat acest lucru. Doi dintre ei au mers să facă bani, dar al treilea, care este din regiunea transnistreană, mi-a zis că Maia Sandu trebuie dată jos, altfel va fi război, încerca să mă convingă și pe mine de acest lucru. I-am lămurit eu cum stau lucrurile.”

La Școala Profesională ni s-a spus că ei nu interzic elevilor să participe la acțiuni civice, dar să nu fie în timpul lecțiilor. “La noi știm că a participat o fată, am văzut-o în reportajul vostru și m-am autosesizat, ne-a comunicat Ivan Luța, directorul Școlii Profesionale. Fata a mințit că este bolnavă și după ce am văzut-o în secvența video, ne-am dat seama că ne-a tras pe sfoară. Este treaba elevilor ce fac în timpul lor liber, sâmbătă, duminică sau după ore, mai ales dacă au deja 18 ani, noi nu le încălcăm drepturile cetățenești și ei pot participa la acțiuni civice, dar în timpul lecțiilor ei trebuie să fie la școală. Din ce am aflat este că probabil le-au plătit acestor elevi să meargă la proteste, căci nu au o poziție civică, ce i-ar face ca să meargă voluntar la proteste. Sunt plătiți ca și restul.”

Amintim că elevii s-au adunat în fața fostului cinematograf „Dacia” din Soroca, iar acolo pe liste întocmite din timp, se urcau în transportul pus la dispoziție gratuit. Acțiunea a fost organizată de Mișcarea Pentru Popor, în spate la care s-ar afla Partidul „Șor”. 


Articolul precedentOmagii și flori în memoria ostașilor ce și-au dat viața pentru Patrie
Articolul următor„Primăvara în vocea tineretului”, la ediția 57 a „Mărțișorului” / VIDEO
Licenţiat în jurnalism și Master în Științe ale Comunicării, Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.