Atenție! 26 intoxicaţii cu substanţe chimice în raionul Soroca

0
99

91 de cazuri de intoxicații acute neprofesionale de etiologie chimică, dintre care copii până la 7 ani — 20 de cazuri, de la 7 până la 18 ani — 17 cazuri au fost înregistrate anul trecut în raionul Soroca.

Potrivit lui Nicolae Sochircă, medic epidemiolog, sector boli nontransmisibile, din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca, în prima jumătate a anului curent s-au produs 26 intoxicații în raion, dintre care la copii până la18 ani — 16. Cele mai des se înregistrează intoxicațiile cu medicamente, alcool, pesticide.

Cauzele intoxicațiilor sunt păstrarea s-au administrarea incorectă a substanțelor chimice (medicamente, pesticide ș.a.), accesul liber la substanțe chimice, abuzul de alcool, comercializarea fără restricții a pesticidelor, medicamentelor, utilizarea substanțelor chimice cu scop de suicid ș.a.

Cum să prevenim intoxicațiile cu substanțe chimice în deosebi la copii: nu permiteți accesul copiilor la vopsele, lacuri, cleiuri sintetice, remedii cosmetice, detergenți, alcool, medicamente, pesticide etc.; păstrați momeala, pesticidele, detergenții etc. în dulapuri protejate, vase bine închise, inaccesibile pentru copii; consumați medicamente în strictă corespundere cu indicațiile medicului; nu practicați automedicația; distrugeți medicamentele cu termen expirat și cele cu etichete nedescifrabile pentru a nu fi întrebuințate; nu lăsați copii nesupravegheați; nu depozitați produsele chimice și cele alimentare în același loc; nu păstrați pesticidele în sticle destinate produselor alimentare (lapte, suc etc.); informați copiii despre potențialul pericol al substanțelor chimice asupra sănătății și vieții; efectuați ventilarea și aerisirea permanentă a încăperilor. În caz de intoxicații cu substanțe chimice în încăperi închise: evacuați copiii din mediul poluat; informați instituțiile abilitate (Centrul de Sănătate Publică, Centrul de Sănătate teritorial, Asistența Medicală de Urgență, Serviciul Situațiilor Excepționale) despre cazurile de intoxicație prin intermediul 903; igienizați toate suprafețele din încăpere cu soluție de săpun, apă și soda calcinată; aerisiți și ventilați încăperile. În caz de afectare: a ochilor — spălați ochii cu apă cel puțin 15 minute; a pielii — îndepărtați îmbrăcămintea contaminată, spălați pielea afectată cu apă 5-10 minute; prin ingerare — beți cantități mari de apă, provocați voma; prin inhalare — izolați persoana din zona expusă, asigurați respirația liberă.

Menționăm că, pe parcursul anului 2016 în R. Moldova au fost înregistrate 2774 cazuri de astfel de intoxicații, dintre care 61 s-au soldat cu decese (2,2%).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.