Atenție! 26 intoxicaţii cu substanţe chimice în raionul Soroca

0
109

91 de cazuri de intoxicații acute neprofesionale de etiologie chimică, dintre care copii până la 7 ani — 20 de cazuri, de la 7 până la 18 ani — 17 cazuri au fost înregistrate anul trecut în raionul Soroca.

Potrivit lui Nicolae Sochircă, medic epidemiolog, sector boli nontransmisibile, din cadrul Centrului de Sănătate Publică Soroca, în prima jumătate a anului curent s-au produs 26 intoxicații în raion, dintre care la copii până la18 ani — 16. Cele mai des se înregistrează intoxicațiile cu medicamente, alcool, pesticide.

Cauzele intoxicațiilor sunt păstrarea s-au administrarea incorectă a substanțelor chimice (medicamente, pesticide ș.a.), accesul liber la substanțe chimice, abuzul de alcool, comercializarea fără restricții a pesticidelor, medicamentelor, utilizarea substanțelor chimice cu scop de suicid ș.a.

Cum să prevenim intoxicațiile cu substanțe chimice în deosebi la copii: nu permiteți accesul copiilor la vopsele, lacuri, cleiuri sintetice, remedii cosmetice, detergenți, alcool, medicamente, pesticide etc.; păstrați momeala, pesticidele, detergenții etc. în dulapuri protejate, vase bine închise, inaccesibile pentru copii; consumați medicamente în strictă corespundere cu indicațiile medicului; nu practicați automedicația; distrugeți medicamentele cu termen expirat și cele cu etichete nedescifrabile pentru a nu fi întrebuințate; nu lăsați copii nesupravegheați; nu depozitați produsele chimice și cele alimentare în același loc; nu păstrați pesticidele în sticle destinate produselor alimentare (lapte, suc etc.); informați copiii despre potențialul pericol al substanțelor chimice asupra sănătății și vieții; efectuați ventilarea și aerisirea permanentă a încăperilor. În caz de intoxicații cu substanțe chimice în încăperi închise: evacuați copiii din mediul poluat; informați instituțiile abilitate (Centrul de Sănătate Publică, Centrul de Sănătate teritorial, Asistența Medicală de Urgență, Serviciul Situațiilor Excepționale) despre cazurile de intoxicație prin intermediul 903; igienizați toate suprafețele din încăpere cu soluție de săpun, apă și soda calcinată; aerisiți și ventilați încăperile. În caz de afectare: a ochilor — spălați ochii cu apă cel puțin 15 minute; a pielii — îndepărtați îmbrăcămintea contaminată, spălați pielea afectată cu apă 5-10 minute; prin ingerare — beți cantități mari de apă, provocați voma; prin inhalare — izolați persoana din zona expusă, asigurați respirația liberă.

Menționăm că, pe parcursul anului 2016 în R. Moldova au fost înregistrate 2774 cazuri de astfel de intoxicații, dintre care 61 s-au soldat cu decese (2,2%).


Articolul precedentRepublica Moldova: DUPĂ INVESTIŢII ŞI RĂSPLATĂ!
Articolul următorUn tânăr și-a pierdut viața după ce s-a scădat în zonă interzisă
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.