Asigurarea egalității discutată cu cadrele didactice din raion (FOTO)

0
25

La Liceul Teoretic “Petru Rareș” din Soroca s-a desfășurat astăzi un curs de instruire în domeniul prevenirii și eliminării discriminării pentru cadrele didactice din învățământul general, finanțat de către Ambasada Republicii Cehe în Chișinău și organizat de către Asociația pentru politică externă, în parteneriat cu Consiliul pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității și Ministerul Educației al Republicii Moldova.

“Scopul de bază al treningului este de a explica Legea nr.121 cu privire la asigurarea egalității. Astfel încât, oamenii să fie informați despre cum pot să se apere, având pe masă această lege, și cum să disemineze corect informația pe care o dețin. De asemenea, să evite în activitatea lor cazurile de descriminare și participanții, la rândul lor, să își poată apăra drepturile”, a declarat Daniela Bologan, coordonator de proiect în cadrul Asociației pentru politica externă.

Legea cu privire la asigurarea egalității o poate folosi oricine, nu doar profesorii, depunând o cerere la Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării. “În urma deciziei, consiliul poate emite un proces-verbal sau aplica o amendă. Cu această decizie, persoana poate apela în instanța de judecată. Această lege cuprinde toate categoriile de persoane, în comparație cu alte articole din legislație, care se referă doar la anumite grupuri de persoane”, ne comunică coordonatorul de proiect.

În prima sesiune a cursului a fost efectuată o incursiune succintă în cadrul legal internațional în domeniul nediscriminării. De asemenea, specialistul în domeniul juridic a explicat conceptul, formele de discriminare și criteriile de protejare din perspectiva Legii nr.121.

“Problema discriminării este actuală, pentru că ne întâlnim des cu astfel de cazuri, mai ales în rândul copiilor, în tot ce ține de gen, de etnie, persoane cu dizabilități și altele. Ne străduim în activitatea noastră să punem accent pe egalitate și să aplanăm asemenea conflicte sau situații”, a spus Viorica Gherman, director adjunct al Liceului Teoretic “Petru Rareș”.

În cadrul următoarei sesiuni s-a discutat despre decizile Consiliului pentru Prevenirea și Eliminarea Discriminării și Asigurarea Egalității în privința instituțiilor de învățământ. Astfel, cei prezenți au aflat unde pot să se adreseze, cum se scrie o plângere, precum și ce reprezintă și care sunt membrii consiliului, cum se iau deciziile în cadrul acestuia.

“Trebuie să recunoaștem că în societatea noastră există discriminare, însă din păcate nu se iau măsuri. Spre deosebire de Europa, gândirea noastră este diferită” a menționat un alt participant la seminar, Artur Popovici, profesor la gimnaziul din Pârlița.

Cursurile de instruire au startat în urmă cu 3 ani și s-au desfășurat cu participarea consiliilor raionale, cu reprezentanți ai inspectoratelor de poliție, iar în prezent sunt implicate în cadrul acestora direcțiile de învățământ din republică.


Articolul precedentFotografia Zilei – Credință
Articolul următorÎncă o DIPLOMĂ DE EXCELENŢĂ pentru OdN!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.