Aplicații la protecția civilă pentru „seism” și „ploi torenţiale cu vînt puternic”

0
62

La sfârșitul săptămânii au fost efectuate aplicații pentru elevii Liceului ,,Ion Crengă” din municipiul Soroca și sătenii din Tătărăuca Veche. La instituția de învățământ din municipiu a fost elevii și profesorii au fost instruiți ce să facă în caz de cutremur de pământ, fiind evacuați din școală conform normelor de protecție. „La fel a fost demonstrat un exerciţiu privind modalitatea de stingere a unui focar de incediu cu ajutorul stingătorului de flăcări. Conform programului astfel de antrenamente se desfăşoară anual în toate instituţiile de învăţămînt. Orientarea practică şi caracterul de concurs al măsurilor aplicaţiei „Ziua Protecţiei Civile” favorizează formarea la elevi a deprinderilor de recunoaştere şi apreciere a pericolului sau a factorilor dăunători ai societăţii, stabilirea măsurilor de protecţie   şi  comportare adecvată în caz de situaţii excepţionale acasă, în stradă, în sînul naturii, de posibilitatea protecţiei personale şi capacitate de acordare a autoajutorului şi primului ajutor medical” a menționat Igor Brighidin, şef adjunct DSE Soroca. Scopurile principale ale exerciţiului sunt: aprecierea multilaterală a nivelului de pregătire al instituţiei de învăţămînt pentru îndeplinirea măsurilor de protecţie a personalului şi elevilor în SE și educarea deprinderilor practice la conducătorii instituţiilor privind primirea operativă a deciziilor, hotărîrilor şi capacităţilor de dirijare cu măsurile de protecţie a efectivului şcolii, menționează DSE într-un comunicat.

În acest context DSE Soroca atenţionează că în caz de cutremur este necesar de a respecta următoarele măsuri:

Nu intraţi în panică. Nu întreprindeţi nimic ce ar putea să-i dezorienteze pe cei din jur. Nu ţipaţi si  nu vă agitaţi. Edificiile moderne sunt construite astfel, încât ar putea rezista la un cutremur cu o magnitudine de 6-7 grade.

Dacă vă aflaţi înăuntrul clădirii rămâneţi pe loc. Dacă cutremurul de pământ va surprins afară, nu încercaţi să vă adăpostiţi. Un număr mare de accidente se produc din cauza că lumea încearcă să intre sau să iasă în grabă din clădire, iar uneori se aruncă din geamuri. Nu faceţi acest lucru.

Seismul poate dura de la câteva secunde până la un minut. Nu vă speriaţi dacă în timpul oscilaţiilor se va deconecta energia electrică, se vor include semnalele de alarmă. În cazul în care aţi rămas în apartament  plasaţi-vă în tocul uşii a peretelui de bază (de obicei este uşa de la intrare), sub grindă, sau în colţul camerei care este edificată dintr-un perete de bază. Nu staţi în mijlocul odăii, depărtaţi-vă geamuri, dulapuri, poliţe, oglinzi, balcoane sau alte obiecte grele care ar putea să cadă.

Odată cu încetarea zguduiturilor, părăsiţi imediat clădirea. Coborâţi-vă pe scări, lipindu-vă de pereţi. Încercaţi să deconectaţi gazul, apa, energia electrică. Luaţi trusa medicală, lanterna, lucrurile cele mai necesare, produse alimentare, închideţi uşa cu cheia.

Încercaţi să vă deplasaţi pe un loc deschis, îndepărtându-vă la o distanţă de 10-15 metri de imobile, edificii, poduri, conducte de gaz, întreprinderi şi locuri unde sunt depozitate substanţe inflamabile, explozibile si toxice. Feriţi-vă de firele electrice rupte si de obiectele ce ar putea să cadă (balcoane,  parapete, garduri de piatră, pervazuri). Dacă  seismul va surprins în automobil e de dorit să vă deplasaţi pe un loc deschis, departe de edificii, estacade, treceri subterane,  ziduri sau poduri, nu părăsiţi automobilul până nu încetează zguduirile. Fiţi gata pentru acordarea ajutorului la transportarea sinistraţilor. Noaptea lumina farurilor d-voastră ar putea fi de folos.

Nu intraţi în panică în transportul obştesc, nu spargeţi geamurile, nu vă înghesuiţii la uşi. Şoferii de autobuse, troleibuze vor opri singuri mijlocul de transport si vor ţine uşile deschise.  Însă e de dorit ca pasagerii să rămână locului până la încetarea oscilaţiilor.

În instituţiile şcolare si preşcolare, în funcţie de circumstanţe,  evacuaţi în mod organizat copiii, sau ocupaţi locurile sigure sub băncile şcolare. Liniştiţi copiii. În instituţiile curative liniştiţi bolnavii, propuneţi-le să ocupe  locuri apărate, paturile instalaţi-le lângă pereţii de bază.

În cazul în care aţi fost prinşi sub dărâmături:

străduiţi-vă să nu vă pierdeţi cu firea, respiraţi adânc, pregătiţi-vă să înduraţi foamea si setea.  Atenţionaţi într-un fel sau altul salvatorii: ţipaţi sau bateţi cu ceva;

în cazul în care spaţiul din jurul d-voastră este relativ liber nu aprindeţi chibrituri, lumânări pentru a nu consuma oxigenul. Deplasaţi-vă atent, străduiţi-vă să nu provocaţi o nouă prăbuşire, orientaţi-vă după mişcarea aerului din afară.

A doua zi, la 28 septembrie în comuna Tătărăuca Veche sătenii au fost instruiți cum să acționeze în caz de ,,Ploi torenţiale cu vânt puternic”. ” Scopul acestei aplicaţii este verificarea şi aprecierea stării protecţiei populaţiei, bunurilor materiale şi lichidarea posibilelor consecinţe ale calamităţilor naturale, avariilor şi catastrofelor” menționează DSE Soroca. Aici a fost improvizat un incendiu într-o gospodărie pentru lichidarea căruia au fost implicate formaţiunile protecţiei civile din comunitate. „Sinistraţii au fost evacuaţi şi cazaţi la punctul de cazare a sinistraţilor care este  amenajat în incinta Centrului Comunitar din localitate. Aici sinistraţii au avut posibilitatea de a primi îngrijiri medicale cuvenite,cazare şi au fost asiguraţi cu hrană.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.