Persoanele cu dizabilități de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial și acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței Republicii Moldova ar putea primi alocații mai mari. Un proiect de lege în acest sens a fost înaintat de speakerul Igor Grosu, președintele Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Dan Perciun, și membrul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Boris Marcoci, comunică moldpres.md
Proiectul prevede majorarea cuantumului alocației lunare de stat pentru persoanele cu dizabilități de pe urma celui de-al Doilea Război Mondial și acțiunilor de luptă pentru apărarea integrității teritoriale şi independenței Moldovei, soții supraviețuitori ai participanților la cel de-al Doilea Război Mondial sau la acțiuni de luptă pe timp de pace, căzuți la datorie. De asemenea, vor beneficia de majorări persoanele care au fost încadrate în grad de dizabilitate în urma participării la lichidarea consecințelor avariei de la Cernobîl, soții celor care au decedat sau copiii lor, până la atingerea vârstei de 18 ani sau după această vârstă, dacă îşi continuă studiile în instituțiile de învățământ.
Creșterea este prevăzută și pentru unul din părinţi ai participanţilor la acţiunile de luptă pe timp de pace sau la acţiunile de luptă pentru apărarea integrităţii teritoriale şi independenţei Republicii Moldova căzuţi la datorie, dar și pentru alte categorii. Majorarea cu 250 de lei urmează să se facă începând cu 1 ianuarie 2023. Cheltuielile necesare pentru realizarea acestei măsuri sociale constituie 90,6 milioane de lei.
Proiectul de modificare a Legii cu privire la protecția socială suplimentară a unor categorii de populație a fost avizat astăzi de Comisia economie, buget și finanțe, Comisia securitate națională, apărare și ordine publică și urmează a fi supus votului în plenul Legislativului.
Foto: Parlament