Preparatele din carne de pasăre pregătite și consumate de locuitorii din raion sunt variate după compoziție, tehnologia de preparare, produse alimentare asortate, etc. În fiece zi, în familie se pregătesc supe, cartofi cu pui sau găină, pui în smântână.
Unele bucate se pregătesc la sărbătorile de familie și calendaristice: rațe, gâște sau găini umplute, desigur prezente sunt și răciturile de cocoș sau curcan. Pe lângă bucatele preparate de pe timpuri, dar care își păstrează locul sunt cunoscute bucatele noi intrate în bucătăria noastră: diferite salate cu piept de găină, bătutele din piept de găină, pulpe umplute cu ciuperci, gâturi de pasăre umplute.
Ingrediente:
600 g făină de porumb
• 200 g brânză de oi
• 200 g jumări cu untură
• 7 ouă
• 200 ml smântână
• 800 ml chișleag
• O legătură de mărar
Preparare:
Se amestecă totul, punând-se la urmă brânza de oi și mărarul, după care se toarnă în tavă și se pune la copt.
Ingrediente II:
0.5 făină de porumb
• 1.5 kg de chefir sau chișleag
• 5 ouă
• un pachet de praf de copt
• 200 ml ulei
• un vârf de cuțit de sodă de mâncare
• sare după gust
• o legătură de mărar și una de ceapă verde
Preparare:
Se amestecă bine făina de porumb cu praful de copt și sarea. Ouăle se bat bine și se toarnă peste făină, se toarnă și chefirul. Se amestecă totul bine, se adaugă uleiul, mărarul și ceapa verde, la sfârșit se adaugă soda de mâncare. Se amestecă și se toarnă într-o tavă unsă bine și se pune în rola încinsă bine. Se coace timp de o oră. Se scoate și se taie bucăți, se servește caldă cu smântână.
SURSA text și foto: Ghidului bucatelor tradiţionale din raionul Soroca