Ai ajuns la vârsta de pensionare, dar ești blocat peste hotarele țării? Ce trebuie să faci

0
322

Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu unele precizări pentru cetățenii, care au atins vârsta de pensionare, conform legislației Republicii Moldova, dar care, la moment, aflându-se peste hotare, în țările cu care Republica Moldova are semnate acorduri bilaterale în domeniul securității sociale, nu pot reveni din cauza suspendării transportului de pasageri în perioada pandemiei de COVID-19.

 

Reamintim, că conform legislației Republicii Moldova, începând cu 1 iulie 2019, vârsta standard de pensionare pentru bărbați constituie 63 ani, pentru femei este de 58 ani și 6 luni. Ultima se majorează  treptat în fiecare an cu 6 luni, astfel încât în anul 2028 va fi de 63 ani.

Sursa: cnas.md

În acest context, pentru stabilirea dreptului la pensia pentru limită de vârstă, vă recomandăm să depuneți cererea împreună cu setul de documente necesare, stabilite conform actelor normative ale Republicii Moldova, la instituția competentă a Statului Contractant. În acest caz, solicitantul poate opta pentru transferul prestației sociale în statul unde domiciliază la moment, anexând rechizitele bancare corespunzătoare.

 

Pentru a afla mai multe despre condițiile de pensionare accesați butonul “Pensii” pe site-ul Casei Naționale de Asigurări Sociale. Iar următorul link http://cnas.md/pageview.php?l=ro&idc=524&id=4034&t=/Relatii-internationale/Informatii-utile-pentru-lucratorii-migranti/Organisme-de-legatura-internationale-in-domeniul-pensiilor/ vă va ajuta să găsiți adresele instituțiilor competente la care puteți apela, în cazul în care întruniți condițiile pentru a realiza dreptul de pensie.

 

Precizăm, că la momentul actual CNAS aplică 12 acorduri internaționale în domeniul securității sociale, semnate cu următoarele state: România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, care prevăd aceleaşi tipuri de garanţii sociale pentru lucrătorii şi pensionarii migranţi, ca și pentru cetățenii domiciliați în Republica Moldova.

Articolul precedentPrimăria vrea să refacă „Paradis”-ul
Articolul următorAmenzi în sumă de 42 milioane de lei a aplicat poliția în perioada stării de urgență
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.