Proiectul de reabilitare a scărilor din strada Mihail Kogălniceanu a ajuns la jumătate de drum. În prima parte a proiectului, cu suportul mai multor agenți economici despre care v-am informat în materialele anterioare, au fost realizare lucrările de betonare a scărilor și clumbelor pentru flori. Urmează o altă etapă, la fel de importantă – pavarea scărilor cu piatră de Cosăuți și reabilitarea fațadei pereților din preajmă, care sunt și ei din piatră de Cosăuți.
Angela Prisăcari, directoarea SRL “Ascensiune”, executorul lucrărilor de reaprație:
“Lucrările se desfășoară în două etape. Prima a fost betonarea, cheletul scării propriu-zis. Această etapă a fost finisată. Etapa a doua este de finisare, care presupun placarea treptelor cu plăci din piatră de Cosăuți și reabilitarea pereților de reazim. În cadrul lucrărilor a fost făcută panta pentru personae cu dizabilități și cărucioare pentru copii și va fi instalată o mână curentă”.
Costul total al lucrărilor este estimat la 225 mii lei, dintre care 55 mii lei este costul plăcilor din piatră de Cosăuți. Totuși pentru soroceni placajul din piatra va costa 45 mii lei, deoarece agentul economic, care realizează tăierea pietrei (afară de o reducere la preț) acoperă o parte din cheltuielile în sumă de 10 mii lei. “Aceasta va fi o contribuție din partea noastră pentru municipiul Soroca, fiecare dintre noi trebuie să facă ceva frumos pentru localitatea natală”, a menționat Nicolae Repețchi, șeful SRL “Piatră decorativă”.
Amintim că lucrările de reconstrucție a scărilor care leagă strada „Mihail Kogălniceanu” de strada „Petru Rareș” (Cheiul r. Nistru), sunt realizate în cadrul acțiunii sociale „ORAȘ MODERN-SCĂRI ACCESIBILE”, lansate de redacția ziarului „Observatorul de Nord” în parteneriat cu primăria municipiului Soroca.
În cadrul proiectului comun sunt încurajați să se implice financiar toți doritorii de a contribui la schimbări frumoase în municipiu.
Victor Său, primarul municipiului Soroca:
„Unde-i unul nu-i putere, unde-s mulți puterea crește. În primul rând țin să mulțumesc toți sorocenii care au contribuit cu materiale de construcție, cu brațe de muncă pentru amenajarea scării de pe malul Nistrului și solicităm totuși cei care mai au posibilitatea, agenții economici din oraș să vină cu un ajutor, deoarece piatra este foarte scumpă. Agentul economic a făcut o reducere, dar totuși avem nevoie de ajutorul sorocenilor și atunci vom beneficia de un loc bine amenajat pentru toți sorocenii și oaspeții orașului. Totodată, când se implică cetățeanul cu o oarecare contribuție, inclusiv susținerea morală lucrurile servesc mai mult timp, deoarece ei vor fi cointeresați ca acea scară să fie menținută în stare bună mai mulți ani înainte”.