Aeroportul Mărculești nu va mai fi transformat în unul de pasageri

0
108

 Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, a anunțat că planurile de transformare a Aeroportului Mărculești într-un aeroport de pasageri au fost abandonate în favoarea dezvoltării Aeroportului Chișinău, scrie stiri.md cu trimitere la bani.md.

 Într-o declarație recentă, el a explicat că inițial s-a analizat această opțiune pentru a oferi o alternativă la Aeroportul Internațional Chișinău, care era în gestionarea fugarului Șor la momentul respectiv și au fost realizate studii de prefezabilitate și planuri de investiții pentru Aeroportul Mărculești în acest context.

Cu toate acestea, situația s-a schimbat odată cu preluarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău de către stat. Spînu a subliniat că se concentrează acum pe dezvoltarea Aeroportului Internațional Chișinău, care încă nu a epuizat capacitatea de primire a pasagerilor și poate acoperi toate necesitățile cu o gestionare corectă.

În loc să transforme Aeroportul Mărculești într-un aeroport de pasageri, autoritățile consideră acum posibilitatea dezvoltării acestuia ca un aeroport de tip cargo, specializat în transportul de mărfuri. Ministrul a menționat că în perioada următoare, Aeroportul Internațional Chișinău se așteaptă să revină la nivelul de trafic de pasageri dinaintea pandemiei, dar înțelege că unii pasageri au ales să zboare de la aeroporturi din străinătate. Cu toate acestea, în viitor, o creștere semnificativă a fluxului de pasageri la Chișinău ar putea implica construirea unui al doilea terminal, iar în acest sens, autoritățile caută soluții pentru dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Mărculești pentru a sprijini funcționalitatea acestuia.

Astfel, decizia de a renunța la transformarea Aeroportului Mărculești într-un aeroport de pasageri se bazează pe evaluarea nevoilor actuale și viitoare ale transportului aerian din Republica Moldova și pe eficiența resurselor disponibile.

Acum un an și jumătate, Andrei Spînu declara că Aeroportul Mărculești în 12 luni va fi funcțional. Potrivit calculelor, după cum spunea anterior fostul șef de la Agenția de Investiții, Marin Ciobanu, investiția necesară pentru a transforma Mărculeștiul într-un hub logistic bine echipat și căutat este estimată la 75 de milioane de euro. Aeroportul este pregătit pentru astfel de investiții, deoarece vede un potențial mare pentru dezvoltarea acestui proiect în Moldova.

Аеrороrtul Internațional Mărculești а fost fоndаt în 2004, în baza unității militare din Mărculești și аrе о suprafață de 265 de hectare. Întreprinderea include două componente: Aeroportul Internațional Mărculești și Zona Economică Liberă. În 2018, Aeroportul a fost transferat din subordinea Ministerului Apărării, în cea a Ministerului Economiei și Infrastructurii.

Articolul precedentDrama a două surori din Chetrosu care au rămas fără părinți și casă: Durerea e foarte mare
Articolul următorVox: Ce ați face dacă ați fi primarul municipiului Soroca?
fondat la 3.11.1998, înregistrat la Camera Înregistrărilor de Stat, membru al Asociaţiei Presei Independente afiliate WAN (Organizaţiei Internaţionale a Ziarelor) din anul 1999, este primul ziar din câmpia Sorocii, care este inclus în Catalogul ÎS "Poşta Moldovei", apare în limba română

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.