Adriana TOFAN: „Succesul NU stă în calea celor fricoși”

0
16

În fiecare an statul român oferă locuri bugetare la universitățile de peste Prut pentru absolvenții liceelor din Republica Moldova. În ultimii ani tot mai mulți absolvenți optează pentru această posibilitate și majoritatea din aceleași motive, fie pentru că România este o țară mai dezvoltată și cu mai multe posibilități de angajare în comparație cu țara noastră, fie pentru că România este membră a Uniunii Europene, iar datorită acestui fapt studiile din această țară sunt recunoscute și în alte state din UE.

Adriana Tofan este una din tinerii care au decis să-și continue studiile în România. Ea a absolvit în 2015 unul din liceele din Chișinău și a depus dosarul pentru unul din locurile oferite de statul vecin. „Anul trecut, deși n-am reuşit în primul tur, fiind admisă la Chișinău la facultatea de drept, eu nu am renunțat și am mers la consulat, unde am depus dosarul pentru admiterea suplimentară, iar de această dată am reușit, astfel am fost înmatriculată la Facultatea de Filozofie de la Universitatea din Suceava”, povesteşte Adriana.

De altfel, pentru un tânăr de 18-19 ani nu este ușor să plece singur într-o altă țară, unde nu cunoaște pe nimeni, însă pentru Adriana a fost și mai dificil, ea fiind nevăzătoare. Cu toate acestea, acest handicap nu a fost o piedică în lupta pentru un viitor mai bun. Adriana spune: „Atunci când am luat hotărârea să depun dosarul pentru admiterea la studii în România m-am informat dacă există vreo opțiune specială pentru cei cu deficiențe și am aflat că nu există așa ceva, însă această veste nu m-a descurajat, ci dimpotrivă, m-a determinat să-mi doresc şi mai mult să reușesc. Acum, după ce am terminat primul an de facultate, pot spune cu certitudine că mă bucur că n-am renunțat și că am luat atunci această decizie de a studia în România.”

Experiența acestei tinere este un exemplu că dacă vrei se poate pentru toți absolvenții care-și doresc să-și continue studiile în țara vecină, dar au anumite frici.

Conform informaților postate pe site-ul Ministerului Educații din România: www.edu.ro, dosarele pentru admiterea la studii în România pot fi depuse în perioada 17-31 iulie 2016.

Mihaela ZAPOROJANU,

stagiară, studentă FJŞC, USM


Articolul precedent„Dacă vrei să ajungi rău — fă un bine!”
Articolul următorPLĂȚILE NEFORMALE rămân a fi o problemă a societății

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.