Acasă la Veniamin Apostol / VIDEO

0
465

În satul Dubna din ținutul Sorocii, nu departe de vatra localității, se găsește o căsuță dosită în spatele unui gard tradițional din nuiele. Aceasta este casa lui Veniamin Apostol, actor, regizor și profesor care a readus acasă teatrul basarabean. 

În prezent casa este îngrijită de Maria, cumnata lui Veniamin Apostol, care își are casa în aceeași curte. Maria Sochircă este născută la fel în Dubna, și-l ține minte pe Veniamin încă de pe vremea când erau copii și mergeau cu oile. Au trecut mai mult de două decenii de când Maestrul Veniamin Apostol a pășit pragul casei părintești pentru ultima oară, a casei în care s-a născut, unde a crescut și unde îi plăcea să se refugieze de tumultul capitalei. 

Pentru mulți consăteni este o onoare să spună că ei sunt din Dubn a, din Dubna lui Veniamin Apostol. Tot Veniamin Apostol a venit cu ideea creării în satul Dubna a unui ansamblu, care activează și astăzi.

Casa părintească încă nu are statut de casă-muzeu, deși adesea trec pe aici oameni de artă, elevi și alți admiratori ai celui care a fost Veniamin Apostol. Fotografiile cu membrii familiei și unele piese de mobilier, dar și albumul cu publicații despre marele lor consătean, pe care le adună cu grijă Valentina Sochircă, ar putea fi peste ani exponate ale acestei case muzeu.

Astăzi școala din satul Dubna poartă numele lui Veniamin Apostol, la fel și Teatrul din municipiul Soroca, iar mulți dintre conaționali își mai aduc aminte și astăzi cu nostalgie de rolurile și spectacolele sale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.